Рампа за српске књиге на КиМ!

0

СРПСКИ ђаци на Косову и Метохији школску годину почели су са полупразним ђачким торбама. Уџбеници на српском језику заустављени су на административној линији, одлуком власти из Приштине. Део књижара и школа успео је да набави књиге, користиће се и делом прошлогодишњих издања, али ипак и даље недостају неки уџбенички комплети.

Да овај проблем постоји, потврдио је и Душан Максимовић, саветник у Министарству просвете.

– Министар просвете отпутовао је на КиМ, и на терену ће се упознати са свим проблемима образовног система у овом делу Србије. Учиниће све што је потребно да проблем са уџбеницима буде решен – речено је „Новостима“ у Министарству просвете.

Осим у селима Рестелица и Броду у Гори, настава у 102 школе у којима ученици похађају наставу по плану српског Министарства просвете јуче је почела на време. Стојчетовић објашњава да у поменутој школи у општини Драгаш у истој згради наставу похађају ученици по наставном плану Министарства просвете Србије и плану косовског министарства науке и технолошког развоја.

– Директор школе у селу Рестелица је правдајући се чињеницом да ђаци по албанском наставном плану крећу у школу 5. септембра, закључао школску зграду не дозволивши да почне настава за око 200 ученика који наставу похађају по српском образовном систему. О овом инциденту обавестили смо све представнике међународне заједнице пре свега УНМИК и ОЕБС – каже Стојчетовић.

О овом проблему говорио је и Координатор за образовање по систему Србије у Гори на Косову Селман Османи, који је нагласио да у Гори на српском учи 650, који иду у шест основних и једну средњу школу. Он је најавио да ће ученици Горанци који уче по програму Србије, у ове две школе наставу пратити од понедељка у различитој смени од ученика који се школују на бошњачком језику, по систему Косова. Додао је и да, осим просторног, за сада нема других проблема у систему образовања који се у Гори спроводи по наставним плановима и програмима Министарства просвете.

ЕНКЛАВЕ БЕЗ ЂАКА
У ШКОЛАМА и предшколским установама на Космету има око 20.000 ученика. У Грачаници и Косовској Митровици ове године први разред уписао је већи број ђака него претходне године, али се у изолованим енклавама смањује број ученика – каже Стојчетовић. – Ове године ниједан ђак није уписао Гимназију у Ораховцу, али разумем родитеље да им је безбедност деце на првом месту.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*