Рамушев брат УБИЦА, ТЕРОРИСТА, ДИЛЕР ДРОГЕ…

0

Према документацији коју су прикупили српски истражитељи, Даут Харадинај је осим организације терористичких акција означен и као „непосредни убица српских и албанских цивила лојалних Србији“.

Брат Рамуша Харадинаја, према писању Спутњика, треба да се нађе на првој оптужници Специјалног суда за злочине бивше ОВК.

Њему ће се судити по први пут за ратне злочине, а српски и међународни истражитељи такође су га означили као „главног организатора ликвидација непријатеља клана Харадинај, сведока против Рамуша у Хагу, политичких противника из странке Ибрахима Ругове, као и припадника других супарничких кланова“.

Како преноси Блиц Даут Харадинај је, са браћом Рамушем и сада покојним Шкељзеном, покренуо организовање ОВК на подручју Метохије, на којем су њени већи терористички напади почели у јесен 1997.

Тако је 26. новембра те године у селу Лауша нападнута полиција, али су терористи одбијени, а један од њих – Хасим Геци – је погинуо.

Даут Харадинај са браћом организује главни штаб ОВК у родним Глођанима и постаје први заменик Рамуша, а касније бива именован за члана Главног штаба ОВК и команданта 131. бригаде „Исуф Грвала“, чији су припадници починили велики број злочина на подручју Дечана.

Напади терориста постају интензивнији и већ до маја 1998. године, села око Пећи, ?аковице, Дечана и Клине бивају очишћена тако да више нема Срба, а од марта до септембра 1998. на подручју које контролишу јединице под командом браће Харадинај убијено је 30 полицајаца.

Даут Харадинај у сукобима бива тешко рањен и остаје без дела једне руке, због чега добија надимак „Обогаљени“, преноси лист, наводећи да су посебно тешки злочини почињени у импровизованом затвору у Глођанима, који је био под директном контролом браће Харадинај, као и да су српски истражитељи разоткрили како су у том логору мучени и убијени бројни цивили.

Како стоји у списима српских истражитеља, Даут Харадинај је непосредно учествовао у убиству Слободана Прашчевића и полицајца Милорада Оташевића.

Касније је постао један од главних организатора терористичких активности у Македонији, и због тога 26. јуна 2001. доспева на америчку „црну листу“, са које до данас није скинут, преноси лист.

Даут Харадинај се у извештају Безбедносно-информативне агенције (БИА) спомиње као главни контакт са исламским терористичким организацијама.

„Испред команде Косовског заститног корпуса био је задужен за координацију рада са исламском терористичком организацијом Ал Каида. У том својству је октобра 2001. у Софији организовао састанак са Мухамедом Ал Завахиријем, братом идејног вође поменуте организације, др Ајмана ал Завахирија“, наводи се извештају БИА, који преноси Блиц.
Лист такође напомиње да је познато да су се Рамуш Харадинај и Хашим Тачи видели у Албанији са Осамом бин Ладеном.

Име Даута Харадинаја везује се за организацију бројних ликвидација – са убиствима сведока злочина браће Харадинај почело је одмах по окончању рата, а кулминирала су 2003, када су убијена и четири заштићена сведока.

Сумња се да је Даут Харадинај био задужен за овде ликвидације док је Рамуш био под оптужбама у Хашком трибуналу.

Кфор хапси Даута 2002. због сумње да је умешан у криминалне активности, а Рамуш организује демонстрације испред, и чак напад на затвор Дубрава.

Према налазима БИА, браћа Харадинај су предводници великог криминалног клана чија је далатност усмерена „на илегалну трговину оружјем, дрогом, акцизном робом, краденим возилима, као и рекетирањем албанског становништва“.

 

Танјуг

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*