Ranko Pivljanin: Pismo stranom investitoru

0

Vaše veličanstvo, mi građani Srbije, koja čeka na vaš prvi dolazak koliko i na drugi Isusov, i ovim putem želimo da vam poručimo koliko ste dobrodošli i kakve neslućene mogućnosti vam se otvaraju ovde gde je sve ostalo zatvoreno.

Vaša fabrika će biti naše novo svetilište, najmanje u rangu Gračanice i Visokih Dečana a njene zidove, to jest rigips ploče, ikonopisaćemo likovima dičnog menadžementa gde će najveći oreol, logično, biti rezervisan za CEO ali ni ostali neće biti zakinuti pa će se u oltarskom delu naći mesta i za ejč ar, akaunt, korporejt i ekzekjutiv menadžere. A pi ar menadžer će vam biti Predsednik lično, on je u tome i master i majstor i maestro i više voli stranu kompaniju od domaće proje. Neće vas Predsednik samo častiti pi ar tekstovima, biće tu i subvencijica i drugih olakotnih okolnosti koliko vam drago, široke smo mi ruke i dubokog budžeta.

Dobročinitelju naš, samo dođite i odaberite mesto gde želite da nikne vaš grandiozni objekat, nikakve prepreka vam neće stajati na putu. Eto, ako smemo da zamolimo, nemojte baš u Knez Mihajlovu ali već oko Terazija i Skadarlije možemo da se dogovorimo, da ne pričamo kako smo spremni da pomerimo i Grob neznanog junaka ( i onako je neznan) da bi nas sa vrha Avale osvetljavao neon vašeg brenda. I ne samo tu humku, ima da preselimo celo groblje ukoliko vam baš takva lokacija infrastrukturno odgovara, izmeštanje auto-puta se podrazumeva, pomerićemo i dalekovode, ništa lakše nego promeniti tok reke – šta je neki bedni kanjončić naspram toka istorije pisanog stranim investicijama.

Usrećitelju i čežnjo naša, naši radnici sve cupkaju i poskakuju u iščekivanju da ih unajmite i ujarmite, spremni su da rade za pare za koje vam oni tamo kod vas ne bi dolazili ni da sede na poslu. Rešeni su i da se podvrgnu kastraciji kako ne bi došli u iskušenje da prave decu a ženski deo populacije će vam se na Miroslavljevom i na sva četiri ostala jevanđelja zakleti da narednih deset godina, dok vaša investicija ne zaživi u punom obimu, neće ostajati trudan. Morate priznati da je naš biznis plan apstinencija plus subvencija naprosto genijalan i da garantuje poslovni uspeh bez ostatka.

Verovatno pretpostavljate, ali da ipak potvrdimo: poreze, socijalno i penzijsko, naravno, ne morate da plaćate, jer takve trivijalnosti ne treba da stoje na putu našeg prosperiteta i vašeg profita. Tu i tamo uplatite neku platu i radnici ima da pevaju od sreće. Naravno, ne morate se bojati ni radničkog štrajka, on dolazi u obzir samo kad vi već budete daleko a i ako ga, kojim povodom bude- verovatno zato što tu i tamo neće dobiti platu – baš vas briga. Oni će ionako protestvovati ispred zgrade Vlade Srbije a to se vas ne tiče.
Gospodaru naš, pre nego što krenete, pišite nam da li je potrebno izvršiti neke intervencije na aerodromu, saobraćaj ćemo svakako zatvoriti a odlučite da li svečani prijem želite u Vladi ili u Predsedništvu. Ono, šta god da odaberete dočekaće vas Predsednik ali, čisto, da priupitamo. Ukoliko,pak, poželite slet na nekom od naših stadiona koji, takođe, vape za investitorima, samo recite i imaćete doček za pamćenje sa prigodnom koreografijom. Ne zamerite, ali moraćete da prođete kroz špalir presrećnih i oduševljenih radnih ljudi i građana koji će poželeti da naprave selfi sa vama – nemojte ih odbiti.

Ekselencijo, spremili smo i zlatne lopate za svečano otvaranje radova a u temelje ćemo uzidati kapsulu sa porukom za buduća pokoljenja da znaju, pamte i prenose kako smo razmeđe između dva veka prespojili upravo vašom fabrikom kablova i da smo zahvaljujući vama dočekali da jednom vidimo korist od neke izolacije.
Dobrotvoru naš, računajte i da će pelene – taj najbitniji faktor produktivnosti u stranim kompanijama – radnici sami donositi od kuće ili će kontigenti istih biti deo subvencijskog paketa države, tako da ste i tih troškova oslobođeni. Ako baš poželite da nešto još uradite za naše radnike, mada je sam vaš dolazak dovoljna nagrada i satisfakcija, vi im onda umesto trinaeste plate kupite jednomesečno sledovanje pampersa. Slađe će ih nositi kad budu znali da su vaš poklon.

Usput, ako vam se, slučajno, zateklo kakvih glibavih para, samo donesite – nemate bolje mesto da ih properete, osušite, poskidate sa štrikova i izgubite se sa njima u još nepoznatijem pravcu od ove destinacije. Mi smo vam, takoreći, wash and go država.
Eto, od nas toliko a ako vam još nešto zatreba, ne ustručavajte se, samo tražite. Nema šta nećemo dati, za dobru investiciju.

 

Iskra

POSTAVI ODGOVOR

*