Расим Љајић: Опозиција ће ући у међусобни рат после избора

1

После избора следи прекомпоновање политичке сцене па ће се сви опозициони кандидати, осим против Александра Вучића, сукобљавати, испод радара, и међусобно – каже за „Блиц“ министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић.

Он очекује да и Вук Јеремић и Саша Јанковић после избора оснују своје странке. То би, истиче, могло да учини да највећи губитник избора буде Саша Радуловић, будући да је његов Доста је било до сада био најјачи у опозиционом блоку.

– Јеремићева кампања је свакако скупља од Јанковићеве, мада је после агресивног почетка, ушла у период у којем се примећује недостатак и идеје и програма. Подршка различитих странака им је најпре била важна због неопходне логистике, а сада им постаје баласт. Видело се то и приликом предаја листа где није било представника странака које су дале подршку опозиционим кандидатима. Kад се ради о прикупљању потписа, онда су добродошли, а кад је за сликање, онда су штетни. Партије су овде потпуно скрајнуте јер кандидати рачунају да бираче пре могу придобити уз помоћ јавних личности и непознатих људи, него уз помоћ познатих странака.

Јавне личности су помогле Јанковићу да претекне Јеремића, али за нешто више то је недовољно Расим Љајић
Истраживања кажу да је Јанковић на другом месту престигао по рејтингу Јеремића.

– Истраживања заправо показују да ми имамо само прераспоређивање опозиционих бирача с једног на другог кандидата. У укупном збиру њихов резултат не расте, што говори да нико од њих није успео да мотивише ни нове бираче ни апстиненте. Познате јавне личности су вероватно помогле Јанковићу да претекне Јеремића, али је то недовољно за нешто више, јер се они обраћају уском кругу, углавном истомишљеника. Већина тих људи су популарни у областима којима се баве и заслужују сваки респект, али има и оних који су 2012. били радикални заговорници такозваних белих листића и на тај начин директно утицали на исход избора. Ако је све тако лоше, како тврде, онда су и они одговорни. У ствари, грађани треба да знају да на крају гласају за конкретне кандидате и странке које их подржавају, а не за људе који отворено говоре да не желе да се баве политиком. А осим тога, ако је судити по споту Саше Јанковића, нисам сигуран да су му пуно помогли јер је порука неразумљива за највећи део бирача у Србији.

Прочитајте још:
ЕKСKЛУЗИВНО Истраживање „Фактора плус“: Вучић 53,1 одсто, Јанковић најближи са 14,5 одсто
И Санџачка народна партија у кампањи подржава Вучића
Присутни сте на свим конвенцијама Александра Вучића. Kако вам се чини досадашњи ток кампање?

– Ако упоредим са прошлогодишњим изборима, ови скупови су масовнији, са више енергије и ентузијазма. Људи много боље реагују на поруке које се тичу економије него чисте политике. И то је већ напредак. Мера успешности сваке политике треба да буде број отворених фабрика, новоотворених радних места, изграђених путева. То је суштина порука које Вучић упућује током кампање.

Да ли из ове перспективе мислите да је исправна одлука да се не кандидујете на председничким изборима?

– За СДП је свакако било боље да сам се кандидовао, али је ово исправније. Није време за експерименте и странчарење. Биће прилике и за промоцију и политичку профилацију странке. За нас ово неће бити лака кампања јер ће на наше бирачко тело претендовати више председничких кандидата, али учинићемо све да дамо допринос Вучићевој победи.

Угљанин нерационалан

Kако коментаришете нови гаф Угљанина који се фотографише с Тачијем и одаје почаст борцу за велику Албанију?

– Искрено, немам рационалан одговор на ово питање. Не разумем ни разлоге ни мотиве. Инат никад није био добар савезник у политици. Ми смо недавно потписали споразум о сарадњи са Угљаниновом странком, како би се фокусирали на решавање конкретних животних проблема и осигурали стабилност у Санџаку. Након тога је уследила та посета Приштини. Kао да је неко хтео да руши тек потписани споразум.

 

 

Блиц

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*