Рашковић-Ивић: Народна странка је за јединствену листу

0

Некадашња председница Демократске странке Србије, Санда Рашковић-Ивић, биће кандидат за потпредседницу Народне странке Вука Јеремића, за коју каже да се залаже за јединствену листу на београдским изборима и за градоначелника који ће одмах рећи „ово је мој тим“.

Рашковић-Ивић сматра да власт може бити смењена само јединственим наступом опозиције.

„Имамо одличну прилику да на београдским изборима начнемо режим, а то ће онда значити и почетак краја“, рекла је она у интервјуу за Блиц.

Народна странка, чија је оснивачка скупштина заказана за 22. октобар, нема претензије да истиче свог кандидата, већ жели да види ко би у опозицији имао највеће шансе, казала је Рашковић-Ивић.

Рашковић-Ивић истиче да би најбоље било да буде неколико имена, да се направе озбиљна истраживања, упореде проценти и онда да цела опозиција стане иза личности која ће моћи да оствари најбољи резултат.

„Залажемо се за таквог градоначелника који ће одмах рећи “ово је мој тим“. Тако ће Београђани знати за кога гласају, за разлику од напредњака чији је кандидат за све позиције Вучић“, казала је она.

Бивша председница ДС С-а Драгана Ðиласа види као „прихватљивог кандидата“ за кога каже да разговара са свима из опозиције, док с друге стране она сматра да Драган Шутановац као шеф Демократске странке не треба да циља да буде градоначелник.

„Верујем и да ништа још није закуцано, а ДС је добродошла у опозициони блок“, истиче Рашковић-Ивић.

Према њеним речима, цела опозиција може да освоји барем 30 одсто гласова, не рачунајући Александра Шапића, а на питање да ли су ÐБ и Двери добродошли на јединствену листу опозиције, каже да треба разговарати са свима и да цела опозиција мора бити „у једној колони“.

Рашковић-Ивић потврђује да је прихватила да буде кандидаткиња за потпредседницу Народне странке и најављује да ће од стручних ресора водити ресор за породицу, социјална птања, рад и запошљавање.

Народну странку дефинише као странку центра – „више корак десно због изразите државотворности и више лево кад су у питању економија и социјало-радни аспект“.

Што се тиче става о ЕУ, наводи да немају сви народњаци исти став, при чему за себе каже да је евроскептик као и Синиша Ковачевић, али наглашава да није против Европе, већ има велику скепсу пррема ЕУ као према „супердржави“ која је тренутно у великим проблемима и која је у односу на Србију „градитељ косовске независности“.

„Постоје у странци и они који виде пут Србије у ЕУ као нешто где Србија једино може да преживи“, напомиње Рашковић-Иић, која Јеремића описује као еврореалисту.

Бирачко тело на које Народна странка циља су, каже, људи који су 2000. године гласали за ДОС и Војислава Коштуницу, „људи којима је држава на срцу и којима је стало до државотворности, који мисле да је значајно и шта ће бити са Косовом и са Републиком Српском“.

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*