Растућа војна моћ Русије изазива забринутост у НАТО

0

ГЕНЕРАЛ ПЕТЕР ПАВЕЛ: РУСКА АРМИЈА У СТАЊУ ЈЕ ДА ДЕЛУЈЕ ДАЛЕКО ОД СВОЈИХ ГРАНИЦА

  • „Мада не можемо  сасигурношћу тврдити да су намере руског руководства према НАТО агресивне, чињеница је да су – нејасне. Зато ми ту претњу, макар она била и само потенцијална, схватамо крајње озбиљно”

РАСТУЋА војна моћ Русије изазива забринутост у НАТО – изјавио је шеф војног комитета западне војне алијансе генерал Петер Павел.
Притом је нагласио да се не може порицати „значај прогрес који је Русија остварила у војној сфери”.
Навео је да Русија успешно лансира ново класично, али и нуклеарно наоружање и да су њене Оружане снаге у стању да дествују и на велкој удаљености од сопствене теиторије.
Павел је оценио: „Суочили смо се са свеобухватном модернизацијом руских Оружаних снага”.
У наставку је додао: „Мада не можемо  сасигурношћу тврдити да су намере руског руководства према НАТО агресивне, чињеница је да су – нејасне. Зато ми ту претњу, макар она била и само потенцијална, схватамо крајње озбиљно”.

Павел је открио да алијанса ради на одржавању и поправљању односа са Турском јер су се односи између Анкаре и неких земаља из састава НАТО у последње време озбиљно погоршали.
Шеф руске дипломатије, Сергеј Лавров, изјавио је да у НАТО одлично знају да Русија нема намеру да са њим ратује нити да напада било коју његову државу-чланицу, али да – упркос томе – користе сваку прилику да уз границе РФ примакну све нову и нову ратну технику и додатне трупе

Факти

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*