РАТ ИЗМЕЂУ ШИПТАРСКИХ ПОЛИТИЧАРА Шта је рекао Ругова о подели и размени територија

0

Након што је Рамуш Харадинај изјавио да Хашим Тачи нема његову подршку за евентуално отварање разговора о промени граница тзв. државе Косово, у Приштини је током дана избио „прави мали рат“ међу политичарима о томе да ли је Тачи, говорећи у прилог размене територија, злоупотребио и речи некадашњег председника Ибрахима Ругове.

Како је навео Лајми, Петрит Сељими, бивши блиски сарадник Тачија, објавио је целу изјаву Ругове из 1994. године, након што је Тачи раније поново говорио на Фејсбуку о о размени тероторија са Србијом, рекавши да је и Ругова био за то.

Ради се иначе о интервјуу Ругове за „Зери“ под насловом „Подела не, размена да“ у којем Ругова каже:

„И ми можемо да правимо ту врсту нагодбе. Утолико више када имамо историјски, етнички, правни и политички легитимитет над Косовом. Не треба заборавити да је Косово било конститутивна јединица југословенске федерације. Међутим, понављам, за нас је неприхватљива подела Косова. Можемо да направимо само размену територија, тако да за Лепосавић и неке територије на северу Косова, настањене српским већинским становништвом, добијемо Прешево и друге области у јужној Србији, настањене албанским већинским становништвом.“

Тачијева изјава, међутим, наишла је на прилично бурне реакције некадашњих Руговиних сарадника, укључујући и Миљазима Краснићија, који су рекли да никада нису чули Ругову да је говорио о размени територије са Србијом.

Ту Руговину изјаву „није запамтио“ ни Исмет Бећири који је оштро реаговао спрам Тачија, наводећи да председник покушава да искриви изјаве Ругове.

novosti

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*