Ратко Дмитровић: Ринг за Ивицу

0

Прва је да се Ружић више плаши грмљавине него Дачића. Друга каже да ће у СПС, писао сам о том пре две недеље, брже него што смо мислили почети нови потреси, док трећа спознаја и није нова, али је сада потпуно разголићена и гласи: Бранко Ружић је дубоко незадовољан тиме што је његова партија у коалицији са Српском напредном странком.

Ово последње, истина у гласинама, долазило је из СПС-а у време формирања актуелне Владе Србије, али смо то тумачили претпоставком да је Ружић разочаран спознајом да му Дачић поново неће дати министарски кабинет. Кад је СНС у питању, шта или ко смета Ружићу? Вучић. Ружић то не крије, али не објашњава због чега му у претходној коалицији – ако је изазов борити се против најјачег, а Ружић каже да јесте – није сметао Борис Тадић, тих година најмоћнији човек у Србији.

Биће да је овде нешто друго у питању. Нема дилеме да Ружић о Вучићу мисли све најгоре, али то није разлог његове горопадности. Он је у међувремену нахранио своје амбиције до линије која значи отворени судар са Дачићем, а тај судар најлакше може да се инсценира на јакој, кључној теми. Идеологија је искључена, пошто СПС одавно нема идеологију, што значи да је горњи сукоб могућ само на персоналном нивоу, у овом случају померањем Дачића на део леда који је најтањи; останак на власти. Хоћу рећи да Ружић свесно гура Дачића у обрачун са Вучићем знајући да би то рвање Слобин наследник глатко изгубио (тиме и власт) што би лако могло у СПС-у да се представи као неспособност лидера, уз могућност његове, Дачићеве смене.

Ружић је, тврде људи из врха СПС-а, апсолутно незадовољан својом позицијом у странци, мисли да је способнији од Дачића, рачуна са утицајем на терену, где Дачића одавно нема, и све се чини да би пре него што смо очекивали, могло доћи до великог судара у врху СПС-а. Да ли ће Дачић и даље узмицати пред Ружићем, знаће се већ следеће недеље.

 

 

Вечерњеновости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*