Ratko Dmitrović: Todorić, a ne Junker

0

Pismo pristiglo u Vladu Srbije, potpisano od strane Žan-Kloda Junkera, dotični verovatno nije ni video dok mu ga, u vidu aktivne diplomatske pošte, nisu stavili na sto. Njega je napisao službenik evropske administracije, relativno niskog ranga. Klasičan diplomatski rečnik, krcat opštim mestima i frazama. Nedostaje samo briga za crne rupe i efekte staklene bašte. Iznenađenje? Ne. Naivno je bilo očekivati od Evrope da javno kritikuje sopstveno čedo. Ni javno ni tajno. Ništa Hrvatska danas nije drugačija od one i onakve Hrvatske koju je Evropa pre 25 godina proizvela u samostalnu državu. Beše to, ako se zaboravilo, 15. januara 1992. godine. Do tog dana iz urbanih delova Hrvatske već je bilo proterano 200.000 Srba, ubijeno više od hiljadu. I priznala ih, i prigrlila, Evropa. Zašto bi danas bilo drugačije? Šta Evropi znače Srbi, onda i danas. Ista meta, isto odstojanje.

Velikim silama koje upravljaju Evropom Srbija je bila, jeste i biće problem. Zbog geografije, drumova, Dunava, mentaliteta većinskog naroda. Srbiji nije dozvoljeno, niti će biti, ni delić onoga što je dopušteno drugim narodima. Možete li i da zamislite šta bi se dogodilo da je Vučić, na primer, rekao ono što je rekao Milanović; ili da Srbi u Subotici, Senti, Bečeju, Bačkoj Topoli… Preševu, Bujanovcu… razbijaju dvojezične table na zgradama u kojima su smeštene državne institucije ili lokalna samouprava? Ili da centrom Beograda maršira pet hiljada fašista, uzvikujući fašističke parole i tražeći da se iz državne službe izbace Hrvati, Albanci, Bošnjaci… kao što se u januaru ove godine dogodilo u centru Zagreba. U koloni je bio i Ivan Tepeš, potpredsednik Sabora Hrvatske i član Vijeća za evropske poslove.

Hrvatska je pod zaštitom Brisela, tačnije Berlina. Milanović je u tajno snimljenom razgovoru sa braniteljima kazao da Angela Merkel ne zamera Hrvatskoj zbog odnosa prema susjedima. Trenutak iskrenosti i velike istine. Da je drugačije, ne bi smeli ni reč da izgovore.

Kako će se Hrvatska, zaista, ponašati u budućnosti, u pogledu srpskog napredovanja putem ka vratima EU? Da li onako kako nagoveštavaju Miro Kovač i Zoran Milanović? Ne. Biće onako kako kažu Nemci.

A može li Srbija sama da uradi nešto kako bi zaustavila – ne dodatnu fašizaciju Hrvatske, to nije srpska briga – antisrpsko divljanje po Hrvatskoj, svakodnevnu salvu uvreda na račun Srbije? Može, preko Ivice Todorića, Emila Tedeskog i još desetak velikih biznismena iz Hrvatske koji posluju u Srbiji, kontrolišući, uz ostalo, veći deo industrije hrane u našoj zemlji. Pre svega preko Todorića i Tedeskog, pred kojima Kolinda, Milanović, Plenković, Karamarko, Kovač… stoje mirno.

Nadam se da razumete šta hoću da kažem.

Ratko Dmitrović/Večernje Novosti

POSTAVI ODGOVOR

*