Ратко Младић на самрти

0

Ратку Младићу (73), којем се у Хагу суди за ратне злочине у Босни и Херцеговини, живот виси о концу! бившем команданту Главног штаба Војске Републике Српске здравствено стање се озбиљно погоршало, а прети му и опасност од можданог удара.

– Младићу је одузета десна страна тела, једва хода и прича. Има висок крвни притисак и шећер, веома је смршао и лоше изгледа. Потребно је да га лекари хитно прегледају, а његова одбрана тражи да то буду руски стручњаци

Ратков син Дарко Младић потврдио је јуче да је његов отац лоше и истакао да му је потребна здравствена нега.

– С обзиром на то да је већ имао два мождана удара и инфаркт срца у Хагу, стрепим за очев живот. Још један мождани удар би га сигурно убио. Дешавало се да пада у несвест након доласка са суђења и лекари са којима сам се овде консултовао кажу да је право чудо како је све то, у таквом стању и са таквом дијагнозом, издржао.

Он је на суђењу био изложен психичком и физичком напору, тако да је то додатно допринело да му се здравље наруши – рекао нам је Дарко Младић, који је прошлог месеца са децом посетио оца у затвору у Схевенингену, а да је до краја недеље у Хагу његова мајка Боса.

Младићев син истиче да је живот његовог оца у рукама Хашког трибунала и да они одговарају за његово здравље.

– Они су одговорни ако му се нешто деси. С обзиром на све, чудо је да до сада није дошло до фаталног исхода. Мој отац издржава суђење због јаке воље – наглашава Дарко Младић и открива да његов отац прима много писама из целог света и да свима одговара.

Извор „Ало!“ из Хага додаје да Младић није у стању да учествује у припремању своје одбране, те да све то раде његови адвокати, а да он, уместо тога, чита књиге.

– Нема он снагу да спрема одбрану, сувише је изнурен. Међутим, никад не признаје да је лоше већ на питање како је одговара: „Не фали ми ништа, добро сам”. Међутим, он је у сваком случају особа која треба да буде у болници – додаје наш саговорник.

Одбрана предаје завршни поднесак Трибуналу 3. октобра, а након месец дана биће одржане завршне речи одбране и тужилаштва.

Пресуда Младићу, оптуженом за геноцид у Сребреници, прогон муслимана и Хрвата широм БиХ гранатирање, као и за узимање припадника Унпрофора за таоце, биће изречена крајем идуће године.

Може да прође као Милошевић

Урош Шуваковић из Удружења „Слобода” каже да би Младић могао да доживи судбину Слободана Милошевића.

– Према међународним конвенцијама, пре свега Лисабонском споразуму, сваки човек има право на слободан избор лекара. Милошевић то није имао и он је убијен у Хагу. У Хагу је преминуло чак 13 или 14 српских оптуженика. Младићу је потребна озбиљна здравствена нега ван зидина хашког затвора јер је тамо нема – каже Шуваковић.

Ало

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*