Ратни начелник сребреничке полиције признаје: „Клинтон и Изетбеговић изрежирали Сребреницу“ (ВИДЕО)

0

„Изетбеговић ми је рекао да му је Kлинтон понудио да четници побију 5000 људи у Сребреници и да ће потом уследити офанзива на све српске положаје у БиХ“, сећа се ратни командир сребреничке полиције разговора са Изетбеговићем.

Kомандир полиције у Сребреници у току 1995. године Хакија Мехољић отклонио је све сумње у вези са изазивањем догађаја који су се одиграли у Сребреници лета 1995. године.

Мехољић је препричао како је као полицијски начелник тада демилитаризоване зоне Сребренице добио позив на састанак у сарајевском хотелу „Холидеј- ИН“ са ондашњим председником Председништва Босне и Херцеговине Алијом Изегбеговићем, где му је Изетбеговић отворено рекао да има понуду од тадашњег америчког председника Била Kлинтона да „ченици уђу у Сребреницу и побију 5.000 људи“.

Наиме, Изетбеговић је тада мислио да би такво решење подстакло НАТО агресију на положаје Војске Републике Српске широм Босне и Херцеговине, а када је испричао Мехољићу Kлинтонов предлог, начелник сребреничке полиције као и читава делегација из тог града су остали у шоку.

Kако је Мехољић одреаговао када му је Изетбеговић предложио Kлинтоново решење за прекид сукоба у Босни и Херцеговини, погледајте у инсерту филма норвешке продукције „Сребреница – издан град“:

Иначе, Србија је подигла оптужницу против Хакије Мехољића због сумње да је починио злочине над Србима у источној БиХ, те да је сарађивао са Насером Орићем, али је он неколико пута већ изјавио да никада неће доћи на суђење у Београд, као и да се давно разишао са Орићем.

Мехољић стоји на становишту да је Бил Kлинтон практично изрежирао дешавања у Сребреници, а да такав суд може бити тачан указује и чињеница да је „Kлинтон фондација“ одржала добре везе са Сребреничанима.

Подсећања ради, Kлинтон је јуче примио начелника општине Сребреница Ћамила Дураковића заједно са српским премијером Александром Вучићем и са њима је разговарао о тренутном стању у региону.

Највише реакција у српској јавности са тог догађаја изазвао је гест Била Kлинтона који је у једном моменту потапшао Вучића по рамену, хвалећи српског премијера како је његов одлазак у Сребреницу био храбар потез.

 

Новаборба

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*