Ратни злочинац Тони Блер неће бити кривично гоњен ни због злочина у Ираку

0

Виши суд Велике Британије је блокирао покушај ирачког генерала да поднесе приватно предлог за кривично гоњење бившег премијера Велике Британије и ратног злочинца Тони Блера због рата у Ираку.

Генерал Абдул Вахед Шанан Ал Рабат је оптужио ратног злочинца и бившег премијера Велике Британије да је извршио „злочин агресије“ инвазијом на Ирак 2003. године како би свргнуо са власти председника Садама Хусеина.

Лорд Томас од Квамгида, председник Већа и Џастис Ослеј, одбили су захтев генерала. Саопштили су да случај „нема могућности“ да успе.

Генерал је желео процесуирање Блера и још два кључна министра тог времена – Џека Строва, министра спољних послова, и Лорда Голдсмита, државног тужиоца.

Његови адвокати су тражили од Вишег суда у Лондону одобрење за судску ревизију у покушају да се пред Врховним судом, који је највиши суд у земљи, поништи одлука Дома лордова из 2006. године“ да не постоји кривично дело „злочин агресије“ према закону Енглеске и Велса“.

Вестминстерски суд је одбио да упути позиве у новембру прошле године на основу тога што су бивши министри имали имунитет од правних поступака – и у сваком случају, садашњи државни тужилац Џереми Рајт, морао је дати одобрење.

Рајт је такође интервенисао, те је позвао судије Врховног суда да се блокирају било какве активности. Он је такође саопштио да би процесуирање Блеру могло „укључити детаље који се откривају по Закону о службеним тајнама“.

Подсетимо, Тони Блер је у Београду осуђен за најтеже ратне злочине на казну затвора у трајању од 20. година. извршених током НАТО агресије 1999. године.

Али, мимо свих закона и обавезе процесуирња ратног злочинца од стране „демократских“ власти у Београду Блер је посећивао Београд, а чак је постао и саветник Владе Србије.

Велика Британија је била део коалиције под вођством САД-а која је извршила агресију на Ирак оптуживши тадашњег председника Ирака Садама Хусеина да наводно поседује оружје за масовно уништење.

Наравно, ове тврдње су биле лажне и кориштене су као изговор, као и у свакој другој агресији Велике Бртаније.

Ирачки рат изазвао је смрт 176 британских војника и коштао је британску економију око 9,6 милијарди фунти.

Чак је и ратни злочинац Тони Блер признао да је појава терориста „Исламске државе“ повезана са агресијом САД и Британије на Ирак.

Восток

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*