Разматра се враћање обaвезног служења војске (ВИДЕО)

Портпарол Војске Србије, капетан корвете Јован Кривокапић, каже за РТС да се у ВС и Министарству одбране разматра евентуално враћање обавезног служења војног рока. У акцијама ВС током последње две недеље ухапшено је 25 кријумчара илегалних миграната, каже Кривокапић.

0

Јован Кривокапић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да су за Војску Србије сјајне вести то што поједине анкете показују да је 70 одсто испитаних за повратак обавезног војног рока.

„Радује нас кад истраживање покаже да јавност позитивно гледа на евентуално враћање служења војног рока. Сад имамо добровољно служење војног рока, а од 1. децембра 2016. омогућили смо нови концепт, рок сада траје шест месеци и све са циљем повећања оперативних способности“, истиче Кривокапић.

Према његовим речима, у ВС и Министарству одбране разматра се опција за обавезно служење војске.

„На нивоу Министарства одбране и ВС формиран је радни тим који разматра нова стратегијска документа, то су документа од највећег значаја за ВС. А једно од питања које се разматра је и враћање обавезног служења војног рока“, наводи Кривокапић.

Уколико то буде предложено као једна од мера, како каже, биће упућено Влади, па даље у Скупштину.

Kривокапић истиче да за припаднике Војске Србије и МУП-а увек има посла.

„Обезбеђујемо 670 километара границе са јасним циљем – спречавање илегалних прелазака и спречавање кријумчарења“, напомиње Кривокапић и додаје да је мање прелазака током овог хладног периода.

У последње две недеље ухапшено је 25 кријумчара илегалних миграната, а од јула до данас откривено је више од 18.000 илегалних покушаја прелазака српске границе.

„Ухватили смо 119 кријумчара. Највише их је из Србије, њих 90, остали су из Бугарске, Пакистана, Авганистана и Холандије. Покушали су да превезу 1.200 миграната претпостављамо на север земље“, истиче Кривокапић.

Како каже, Војска Србије ради без обзира на празнике, дане и ноћи, радне и нерадне дане.

„Више хиљада људи биће ангажовано у Копненој зони безбедности, обезбеђивању државне границе, на административној линији са АП Косово и Метохијом, али и у мултинационалним операцијама“, указује Кривокапић, напомињући да су припадници ВС тренутно ангажовани у 11 мултинационалних операција.

Говорећи о набавци „мигова“, Кривокапић је рекао да то за Војску Србије представља суштински значај.

„ВС ће након набавке авиона, хеликоптера и тенкова бити значајно напреднија. То је подстрек за даљи рад и наговештај да ће у наредном периоду бити више обуке и опреме. Недавно је потписан споразум за шест нових хеликоптера и 30 тенкова Т-32. То су одличне вести пред крај 2016“, истакао је Кривокапић.

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*