Размена увреда у парламенту

0

Најоштрије су полемисали напредњаци са посланицима ДС-а и Двери, али су међусобне оптужбе једни другима упутили и из СРС-а и ДС-а

Расправу у појединостима о изменама Закона о локалној самоуправи, већина посланика у Скупштини Србије искористила је јуче за међустраначке обрачуне и увреде о томе ко је опљачкао локалне самоуправе, како се дели новац општинама из републичког буџета, ко је странка од угледа, ко патрљак странка, ко је олош, а ко ратни злочинац. Најоштрије су полемисали напредњаци са посланицима ДС-а и Двери, али и СРС-а и ДС-а.

Бошко Обрадовић (Двери) оптужио је власт да „пљачка буџете локалних самоуправа и пребацује паре у републичку касу, а онда их делите партијским апаратчицима на локалу, па дајете Крагујевцу, зато што је тамо нечији син, да не банкротира и не уништи град, кад сте казнили било ког партијског нерадника и паразита”. Реаговао је Марјан Ристичевић (НСС) рекавши да о „нерадницима прича портпарол чачанске библиотеке, кога је запослио Веља Илић и свих шест чланова његове породице”.

Мирослав Алексић (НС) замерио је председавајућем Верољубу Арсићу (СНС) што није казнио Ристичевића, „дозволили сте ријалити звезди да говори о поштењу, а његова жена је робијала због крађе у робним резервама”. Арсић га је казнио опоменом. Радослав Милојичић (ДС) рекао је да зна да је „Ристичевић оличење СНС-а и Александра Вучића, али како вас није срамота да казните Алексића, колико пута је овде изнета слика жена Драгана Шутановца, Мирослава Алексића и Драгана Ђиласа, то јест Ђиласове девојке, захтевамо да казните Ристичевића”.

Александар Мартиновић (СНС) је добио реч, из клупа су добацивали, па је Алексић добио другу опомену. Мартиновић је казао да против Ристичевића „кампању воде заштитници животиња који имају појединачно по 120 кила живе ваге, вероватно зато што једу спанаћ и блитву, а оптужују Ристичевића да наводно хоће да уведе нехумано убијање чинчила”.

Додао је: „Ристичевић је показивао фотографије особа, наводно хуманих, у бундама, кожним јакнама, шубарама. Зашто се неко љути ако се поједини опозиционари покажу одевени у бунде и шубаре, а не скидају се са ТВ Н1 и других нападајући на најгори начин Ристичевића”.

Милојичић је казао и да Дарко Глишић, одлучује ко ће бити градоначелник Смедерева, да ли ће и даље градоначелница остати Јасна Аврамовић, „за кога су грађани гласали?”. Мартиновић му је одговорио да је СНС уређена и дисциплинована странка, грађани су на изборима 2012, 2014, 2016. и 2017. рекли да хоће да се у локалним самоуправама пита СНС, на крају крајева и Дарко Глишић, као председник ИО СНС, али неће да се више питају разни Милојичићи, Елезовићи, Пајтићи, Шутановци, Јешићи, „који су потпуно разорили систем државе”.  Милојичић је констатовао да је „Мартиновић рекао да Смедеревом управљају Дарко Глишић и Бранко Маловић,  и упитао по ком закону је то могуће. Мартиновић је одвратио: „Никола Пашић је рекао – за народ демократија, за чланове странке дисциплина. Док грађани буду подржавали Александра Вучића и СНС, сваки функционер, локални, градски, републички, посланик, има дужност и обавезу да следи програм и политику СНС-а, која је прошла проверу на изборима, тако је свугде у цивилизованом свету.”

Мартиновић је рекао да је од угледне странке каква је ДС била у време Љубе Давидовића и Милана Грола и јаке као деведесетих, направљен „патрљак, богаљ, инвалид за кога више нико неће да гласа”. Александра Јерков (ДС) је казала да је Мартиновићева срећа што „ниједна организација, ни странка у којој је Мартиновић икада био, нити ова у којој је сада, није била угледна, нити има шансу да буде угледна”. Мартиновић је казао да се не стиди чланства у СРС-у, јер је то једна од главних странака противника режима који је успостављен 5. октобра, нити СНС-а, који је успео да реформише и препороди Србију.

Умешала се Вјерица Радета (СРС) рекавши да је невероватно да Александра Јерков говори о угледу, „завршила је курсеве ЦИА и то је њена улога у овом парламенту, била је у странци са сепаратистичким идејама за АП Војводину, колико кошта Александра Јерков најбоље зна Душан Елезовић, некадашњи председник покрајинског одбора ДС-а у Војводини”. Јерков је одвратила да на оптужбе „странке осуђеног ратног злочинца нема намеру да одговара”. Радикали су јој добацивали, Маја Виденовић (ДС) је добацила да престану да прете, а Милорад Мирчић је одвратио: „Шта бре претим? Олошу један, бре! Белосветски олошу. Највећи олош у Србији који се појавио су ови који говоре да је Војислав Шешељ ратни злочинац.”

Бошко Обрадовић (Двери) је оптужио Мају Гојковић за дупле аршине у вођењу седнице, а она му је одвратила да је свима допустила да говоре шта желе, „реците једни другима шта желите, кад неко са ове стране дозволи да увреди онога са друге, мора да истрпи увреде с те стране”.

Мигранти и Србија

Бошко Обрадовић (Двери) инсистирао је и јуче да му министар Бранко Ружић објасни на кога се у закону о локалној самоуправи односи појам „осетљиве групе”, „да ли мислите на мигранте ”. Додао је: „Најмоћније западне земље утркују се да осмисле мигрантске центре ван ЕУ, имам осећај да ће на вашем бесмисленом путу у ЕУ још један услов бити да Србија постане један од највећих мигрантских центара у Европи. Да ли ћете празна српска села насељавати мигрантима ако вам нареди Централни комитет из Брисела? Да, или не?”. Ружић му је одговорио: „Што се тиче осетљивих група, сасвим је довољно широк појам да би обухватио све оне групе на које се односи. Наравно да је држава Србија због негативних рефлексија мигрантске кризе показала, пре свега, солидарност и то је нешто што није спорно, али мигранти нису предмет овог закона”.

Одбијен предлог СРС-а за смену Меха Омеровића

Одбор за људска и мањинска права и равноправност полова није јуче прихватио предлог Ружице Николић (СРС) да се у дневни ред седнице уврсти и смена Меха Омеровића (СДПС) са места председника тог тела. Интересантно је да је против овог предлога од 12 присутних гласало седам посланика владајуће коалиције, а да две посланице СНС-а, једна СПС-а и једна ДС-а нису учествовале у гласању, док је „за” гласала само Николићева.

Омеровић се, као ни пре два дана, није појавио на седници, већ је председавала Маја Виденовић (ДС), заменица председника одбора.  Ружица Николић је затражила да се у дневни ред уврсти смена Омеровића, образложивши то тиме да „сви знају да је Мехо Омеровић својом бруталном крађом козметике на аеродрому у Франкфурту нанео велику штету Србији”. Додала је да је стигао извештај немачке полиције, „види се да је Омеровић на најгори могући начин понизио Народну скупштину, зато је недостојан да води овај одбор”. Николићева је закључила: „Добили смо позив за пут у Женеву, можете ли ви колеге да замислите какву ћемо ми тортуру пролазити због овога? ” Пошто је њен предлог одбијен са таман толико гласова колико је било неопходно, Николићева је демонстративно напустила седницу. Радикали су на пленарној седници парламента користили сваку прилику да помену „случај Омеровић”.

Политика

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*