Разводи због кризе морала и кризе у новчанику?

0

Црна Гора је дочекала Међународни дан породице у светлу поразне статистике која показује да је све мање склопљених бракова, а да истовремено расте број развода. Разводе се и млади, али и старији брачни парови, па је тако сваки четврти брак у Црној Гори прошле године завршио разводом.

„Не можете имати здраву породицу у болесном друштву“, каже нам 52-годишња Марија из Подгорице.

Марија сматра да су људи данас екстремно себични, а црногорско друштво без основних моралних вредности што се неминовно одражава и на судбину појединих бракова.

Према подацима Завода за статистику Црне Горе – МОНСТАТ, просечан црногорски брак траје једанаест и по година. Жене се најчешће разводе са 37 година, а мушкарци са 41. Највећи број разведених бракова чине брачне заједнице са децом, чак 62 одсто, што упућује на закључак да дете најчешће није разлог за останак у браку, ако су партнери незадовољни.

Да деца многим супружницима нису довољан мотив да сачувају брак сматра и двадесетосмогодишња Тијана која ради као продавачица у једној подгоричкој продавници:

„Kод њих када прође та прва као љубав и страст, више ништа не остаје. Ако до тада дођу деца онда то може бити занимљиво годину-двије, а онда просто немају више шта да пруже једно другом. Тек тада схвате да немају ништа заједничко, да су потпуно различити и да, како се каже – више немају уши да слушају једно друго“, констатује Тијана.

Но, њена суграђанка Маја Ивановић наводи и неке друге разлоге за кризу у којој се нађу многи бракови:

„Мислим да су најчешћи разлог преваре. Мушкарци и жене данас дају себи превише слободе у браку и онда те заједнице пуцају. Превелика је то слобода, превише се излази, супружници нису посвећени породици. Варају и мушкарци и жене, подједнако. Мислим да је то пресудило тим браковима.“

Чини се да се само поимање брака и породице протеклих неколико деценија значајно променило, па породица у оном традиционалном смислу полако нестаје.

Дејана Понош из удружења Родитељи за Радио Слободна Европа каже да је данас у свету, али и у Црној Гори, све више тзв. једнородитељских породица.

„До развода код младих брачних парова углавном долази због тога што су брзо и без размишљања ‘улетели у брак’, али често и због лоше економске ситуације која утиче на немогућност функционисања породице. Разлог раста броја развода у посљедње време сигурно је и то што су људи данас много мање толерантни, углавном гледају на то која права имају у браку али занемарују своје брачне обавезе. За одржање брака неопходно је много разумевања, пожртвовања и компромиса. Један познати брачни саветник је рекао да бракове не уништавају разлике у мишљењима већ начин на који их брачни партнери превазилазе, тачније не превазилазе“, коментарише.

Дејана Понош истиче да је веома важно да супружници, посебно они који имају ђецу прије коначне одлуке о разводу потраже стручну помоћ како би ипак покушали да сачувају брак.

Социолог Андрија Ђукановић каже нам да се економски фактор истиче као један од пресудних када се говори о разлозима за све већи број развода у Црној Гори:

„Kриза у новчанику доводи неминовно до породичних конфликата који се најчешће разрешавају управо разводом. Искуствено знамо да чим људи не могу да обезбеде довољно средстава за живот почињу међусобна оптуживања и свађе које једно од супружника окривљују за све што се дешава. То доводи даље до лоших односа и губљења поверења а на крају се завршава разлазом“, наводи Ђукановић.

Брак или мрак?
Kао још један могући фактор наводи и еманципацију, нарочито жена.

„Можда се ми као традиционално друштво, које је дуго живело по одређеним вредносним узусима, чудимо неким променама. Променама које су добре. Раније су наше жене биле спремније да се жртвују за породицу и да, поред насиља које су трпеле, остану у породици. Данас све више жена стреми ка каријери, својим интересовањима и своју срећу не види само у стварању породице. Жене су, што је добро, спремније да се боре за себе и да не пристају по сваку цену да остану у браку“, каже Ђукановић.

У МОНСТАТ-у су израчунали да је број званично склопљених бракова сада за 15 одсто мањи него пре 30 година, док је број развода увећан за чак 140 одсто.

У посљедњих десет година највише склопљених бракова било је 2007, годину након обнове назависности и прве године такозваног економског бума, када је забележено 4.005 бракова. Но, највећи број развода у овом периоду био је управо прошле године – 765.

У протекле три деценије значајно је повећана и старост младенаца при склапању првог брака. Почетком деведесетих невесте су имале у просеку 24 године, а сада 28. Младожење су пре три деценије у просеку имале 28 година, а сада 31.

Радио Слободна Европа

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*