Реаговања кандидата и њихових штабова

Кандидати на председничким изборима у Србији и њихови изборни штабови реаговали су на резултате. Према резултатима Ипсоса, Александар Вучић је победио у првом кругу.

0

Изборни штаб председничког кандидата Саше Јанковића објавио је да је на основу обрађених података са 6,12 одсто бирачких места излазност на изборима била 54,8 одсто, колико је добио и председнички кандидат Александар Вучић. На другом месту је председнички кандидат Саша Јанковић са 16,59 одсто гласова, а на трећем Лука Максимовић, који је добио 9,23 одсто гласова.

Академик Душан Теодоровић раније се обратио медијима у изборном штабу Саше Јанковића и рекао да, иако још не располаже резултатима, верује да Србије после избора неће бити иста јер је покренута здрава политичка енергија.

У изборном штабу Луке Максимовића, познатијег као Љубиша Прелетачевић Бели, новинарима је речено да су разочарани што он није победио у првом кругу и „да покушавају да га утеше“. „Љубиша рида и покушавамо да га умиримо“, казали су у штабу у Младеновцу.

Вук Јеремић је изјавио да је добио подршку између 200.000 и 250.000 бирача Србије и да је поносан на тај резултат, с обзиром на, како је рекао, притиске и „медијску сатанизацију“ којој је био изложен.

Јеремић је био видно разочаран изборним резултатом и констатовао је да све што се дешавало у кампањи и током изборног дана доказ да Србија нема демократско друштво.

Најавио је да ће наставити политичку борбу и да неће правити никакве политичке или било какве друге компромисе.

Шефица изборног штаба СРС-а Вјерица Радета изјавила је да је на основу приспелих резултата са терена у СРС „очигледно“ да је Александар Вучић победио у првом изборном кругу и да радикали нису задовољни резултатом који је постигао њихов кандидат.

„Ми ћемо у наредним данима размотрити узроке и последице тих изборних резултата, немамо прецизније податке о процентима, то пратимо и пратимо и даље, али једноставно, нисмо у стању да то радимо брзином којом то раде агенције по стратумима. На основу и тих приспелих резултата очигледно је да је Вучић освојио више од 50 одсто и да је победио у првом кругу“, рекла је Радета новинарима.

Изборни штаб Бошка Обрадовића саопштио је вечерас да кључни проблем избора који није решен, иако је постојала добра воља РИК-а. Како су рекли, проблем је што се поновио случај из претходних година, да се гласање на КиМ одвија антиуставно.

Милан Стаматовић је изјавио да је први резултат о гласовима које је он освојио изванредан резултат и да представља озбиљан темељ и основу за будуће политичко деловање.

„Сигурно нећемо стати на овоме. Већ озбиљно радимо за наредне парламентарне изборе, јер овај резултат нама даје шансу, могућности и наду да можемо озбиљно да се умешамо у политички живот у Србији у неком наредном период од две године“, казао је он.

Председнички кандидат ДСС-а Александар Поповић изјавио је да се према подацима те партије његов резултат на данашњим изборима креће између 1,2 и 1,3 посто, те да не могу да буду задовољни.

„Ми наравно не можемо да будемо задовољни резултатом, али смо задовољни јер смо ишли под својим именом и говорили о јасној и одређеној политици и дали одговоре на питања која нас муче“, рекао је Поповић.

Према његовим речима, ДСС је доказала да је њихова идеја жива без обзира на то шта се догађало у прошлости.

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*