Reagovanja kandidata i njihovih štabova

Kandidati na predsedničkim izborima u Srbiji i njihovi izborni štabovi reagovali su na rezultate. Prema rezultatima Ipsosa, Aleksandar Vučić je pobedio u prvom krugu.

0

Izborni štab predsedničkog kandidata Saše Jankovića objavio je da je na osnovu obrađenih podataka sa 6,12 odsto biračkih mesta izlaznost na izborima bila 54,8 odsto, koliko je dobio i predsednički kandidat Aleksandar Vučić. Na drugom mestu je predsednički kandidat Saša Janković sa 16,59 odsto glasova, a na trećem Luka Maksimović, koji je dobio 9,23 odsto glasova.

Akademik Dušan Teodorović ranije se obratio medijima u izbornom štabu Saše Jankovića i rekao da, iako još ne raspolaže rezultatima, veruje da Srbije posle izbora neće biti ista jer je pokrenuta zdrava politička energija.

U izbornom štabu Luke Maksimovića, poznatijeg kao Ljubiša Preletačević Beli, novinarima je rečeno da su razočarani što on nije pobedio u prvom krugu i „da pokušavaju da ga uteše“. „Ljubiša rida i pokušavamo da ga umirimo“, kazali su u štabu u Mladenovcu.

Vuk Jeremić je izjavio da je dobio podršku između 200.000 i 250.000 birača Srbije i da je ponosan na taj rezultat, s obzirom na, kako je rekao, pritiske i „medijsku satanizaciju“ kojoj je bio izložen.

Jeremić je bio vidno razočaran izbornim rezultatom i konstatovao je da sve što se dešavalo u kampanji i tokom izbornog dana dokaz da Srbija nema demokratsko društvo.

Najavio je da će nastaviti političku borbu i da neće praviti nikakve političke ili bilo kakve druge kompromise.

Šefica izbornog štaba SRS-a Vjerica Radeta izjavila je da je na osnovu prispelih rezultata sa terena u SRS „očigledno“ da je Aleksandar Vučić pobedio u prvom izbornom krugu i da radikali nisu zadovoljni rezultatom koji je postigao njihov kandidat.

„Mi ćemo u narednim danima razmotriti uzroke i posledice tih izbornih rezultata, nemamo preciznije podatke o procentima, to pratimo i pratimo i dalje, ali jednostavno, nismo u stanju da to radimo brzinom kojom to rade agencije po stratumima. Na osnovu i tih prispelih rezultata očigledno je da je Vučić osvojio više od 50 odsto i da je pobedio u prvom krugu“, rekla je Radeta novinarima.

Izborni štab Boška Obradovića saopštio je večeras da ključni problem izbora koji nije rešen, iako je postojala dobra volja RIK-a. Kako su rekli, problem je što se ponovio slučaj iz prethodnih godina, da se glasanje na KiM odvija antiustavno.

Milan Stamatović je izjavio da je prvi rezultat o glasovima koje je on osvojio izvanredan rezultat i da predstavlja ozbiljan temelj i osnovu za buduće političko delovanje.

„Sigurno nećemo stati na ovome. Već ozbiljno radimo za naredne parlamentarne izbore, jer ovaj rezultat nama daje šansu, mogućnosti i nadu da možemo ozbiljno da se umešamo u politički život u Srbiji u nekom narednom period od dve godine“, kazao je on.

Predsednički kandidat DSS-a Aleksandar Popović izjavio je da se prema podacima te partije njegov rezultat na današnjim izborima kreće između 1,2 i 1,3 posto, te da ne mogu da budu zadovoljni.

„Mi naravno ne možemo da budemo zadovoljni rezultatom, ali smo zadovoljni jer smo išli pod svojim imenom i govorili o jasnoj i određenoj politici i dali odgovore na pitanja koja nas muče“, rekao je Popović.

Prema njegovim rečima, DSS je dokazala da je njihova ideja živa bez obzira na to šta se događalo u prošlosti.

RTS

POSTAVI ODGOVOR

*