Referendum, kao izraz slobode naroda

0

SNP- Izbor je naš, smatra da se o svim suštinskim pitanjima po narod, on treba izjasniti na referendumu, koji je najdemokratskiji način odlučivanja. Pitanje ulaska u NATO jeste takvo suštinsko pitanje, zato je Pokret zamolio istaknute pojedince iz regiona, koji se bave politikom, analitikom, pravom, istorijom, da daju svoje mišljenje u vezi eventualnog ulaska djela srpskog naroda, (kroz Srpsku i BiH) u NATO.

Njihove stavove i mišljenja prenosimo kroz sljedeće priloge.

Andrija Mandić, Predsjednik Nove srpske demokratije: Iskustvo iz Crne Gore

Mi smo se u Crnoj Gori zalagali da se odluka o ulasku u NATO pakt donese na referendumu. I pored svih mehanizama kojima vlasti pribjegavaju prilikom izbora u Crnoj Gori, oni se nisu smjeli usuditi da po pitanju članstva u alijansi koja nas je bombardovala raspišu referendum jer je procjena bila da ga sigurno gube i da apsolutna većina građana Crne Gore nije za članstvo u tom savezu. Mi smo skupili preko 100.000 potpisa za raspisivanje referenduma po tom pitanju ali je parlament sa neregularnom većinom ugurao Crnu Goru u NATO. Poučena našim iskustvom Republika Srpska mora da razvija snažnije odbrambene mehanizme da se zaštiti od NATO pakta. Prednost koju vi imate jeste u tome što Srbi u RS nisu nacionalno diskriminisani kao što je to slučaj u Crnoj Gori. Između ostalog zbog protivljenja članstvu u NATO paktu kolega Milan Knežević i ja smo osuđeni na po pet godina zatvora u montiranom sudskom procesu od strane režima Mila Đukanovića.

Svakako na ucjene Bošnjaka po tom pitanju ne treba pristajati i tako narušavati stabilan i jasan spoljnopolitički pravac koji je zauzela Republika Srpska.

Mr. Željko Budimir, viši asistent Fakulteta Političkih nauka u Banja Luci: Narod je izvor suvereniteta

U svim demokratskim političkim sistemima narod je izvor suvereniteta države. Pitanje ulaska u neki sistem kolektivne bezbjednosti najdublje zadire u suvereno vršenje vlasti nad određenom teritorijom. Zato je mehanizam direktnog narodnog odlučivanja kroz referendum o pristupanju vojnom savezu kakav je NATO, jedini demokratski prihvatljiv način. Sa druge strane, Sjevernoatlantska zajednica je tretirala srpski narod tokom ratnih 90-ih godina kao neprijatelja i nekoliko puta ratovala protiv njega. Time je mjenjana vojna ravnoteža snaga u korist naših neprijatelja. U slučaju ulaska BiH u taj vojni blok političkog Zapada, promjenila bi se i politička i bezbjednosna ravnoteža uspostavljena Dejtonskim mirovnim sporazumom na srpsku štetu. Dejtonska ustavna ravnoteža čuva kakvu takvu stabilnost u BiH. Takođe, ulaskom u NATO ulazi se u novi Hladni rat, koji se ogleda u vojno-političkom nadmetanju prije svega sa Ruskom Federacijom i NR Kinom. Ove velike sile ni na jedan način ne ugrožavaju srpski nacionalni interes. Zato Republika Srpska mora ostati vojno neutralna u 21. veku.

Adv. Vladan Glišić, Narodna mreža: Narod protiv NATO

Potreba NATO da bahato gazi sve tekovine demokratske civilizacije i da uskraćuje pravo na institucije demokratije srpskom narodu već je nego očigledna.

Čak i farsa sa referendumom u Makedoniji, kada narod nije dao podršku planovima za odricanje od identiteta kako bi postali deo NATO-a bila je zbog okruživanja Srbije i uterivanja srpskog naroda u taj vojni lager.

Svinjarija sa ubacivanjem Crne Gore u NATO bez referenduma i preko korumpiranog Đukanovićevog režima samo potvrđuje da NATO nastavlja da vodi rat protiv Srba samo drugim, neoružanim sredstvima.

Sada, kada se nizom ucena i pritisaka pokušava Republika Srpska pogurati na putu prilaska NATOu kroz navodno bezazlene MAP-ove i slične falsifikate jasno je da se Srbi moraju braniti od tog vojnog lagera ali takođe neoružanim sredstvima.

Referendum na kome bi se narod Republike Srpske izjašnjavao o daljim koracima Srpske (makar preko BiH) ka NATO-u je uslov svih uslova opstanka Srba i Srpske.

Ako neko i misli da je pitanje NATO-a odvojeno od pitanja opstanka našeg naroda na prostorima zapadno od Drine neka samo pogleda položaj Srba u Crnoj Gori. Nije to NDHazijsko ponašanje režima Mila Đukanovića prema Srbima nešto što nema veze sa NATO već je njegovo ponašanje prema Srbima posledica njegovog davnašnjeg dogovora sa Briselom i Vašingtonom da Crna Gora bude deo NATO.

Koliko je teško biti Srbin u Crnoj Gori znamo svi, a tamo NATO-kapoe čine Crnogorci koji još nisu (nadam se da i neće) okrvavili ruke srpskom krvlju. Možemo misliti kako će gorljivo i sa koliko entuzijazma posao NATO-kapoa raditi Muslimani i Hrvati koji su svoje prave namere prema Srbima pokazivali već nekoliko puta u prošlom veku.

Danas ne moramo da se branimo sa oružjem u rukama jer danas ni Rusija a ni Kina nisu ono što su bile krajem prošlog veka. Ni EU, ni SAD nisu više ono što su bile tada. A nešto se izgleda menja i u Srbiji. Zato je dovoljno da koristimo stari, provereni, nenasilni i demokratski institut – referendum. Bez referenduma više ni jedan korak ka NATO. To je model kako u Srpskoj narod može protiv NATO.

Doc. dr Aleksandar Vranješ: Jedini ispravni put

Narodna skupština Republike Srpske proglasila je vojnu neutralnost koja će biti na snazi sve do raspisivanja referenduma na kojem bi bila donesena konačna odluka o pristupanja bilo kojem vojnom savezu uključujući i Sjevernoatlansku alijansu. Pitati narod u Republici Srpskoj da li želi ulazak u NATO je jedini ispravan put i od njega nikada ne treba odustati. Ankete godinama unazad pokazuju da se samo 7-8% procenata građana Republike Srpske izjašnjava za ulazak BiH u NATO. Tako da bi taj referendum bio prilično izvjestan kada je riječ o srpskom narodu. Kako ovi podaci nisu nepoznati predstavnicima međunarodne zajednice i bošnjačke političke elite, pretpostavljam da bi tražili dva izlaza iz situacije da Republika Srpska referendumom blokira ulazak BiH u NATO: prvi bi se odnosio na zaobilaženje referenduma, a drugi na održavanje zajedničkog referenduma na nivou BiH čiji bi se zbirni rezultati uzeli kao konačni. U oba slučaja volja srpskog naroda bila bi negirana. Tako da je zadatak Narodne skupštine Republike Srpske da u narednom periodu donese niz odluka koje bi spriječile ovakvu situaciju i zaštitile pravo srpskog naroda da putem referenduma odluče da li žele ulazak u NATO.

Miroslav Parović, Narodni slobodarski pokret: Srpska da sledi Srbiju

Republika Srpska mora insistirati na tome da u pogledu politike prema NATO paktu ona u potpunosti sledi poziciju Srbije. Na taj način skida pritisak sa sebe, a ujedno međunarodnoj javnosti jasno stavlja do znanja da je Srbija garant „Dejtonskog sporazuma“ i da je shodno tome normalno da se oko tako krupnih pitanja usaglašavaju politike. U tom pravcu bi izjašnjavanje ljudi na referendumu veoma pomoglo da se pozicija vojne neutralnosti još dodatno učvrsti i napravi taj narodni bedem koji bi čuvao institucije Republike Srpske od sigurnih nasrtaja koje vrlo brzo valja očekivati.

Ono što se naravno nikako ne sme smetnuti sa uma je kako je pitanje konačnog statusa Kosova i Metohije u apsolutnoj vezi sa članstvom Srbije, pa samim tim i Bosne i Hercegovine u NATO paktu. Ukoliko vlast u Srbiji pristane na tzv. „istorijski sporazum sa Albancima“ to će onda biti okidač za jaku NATO kampanju u kojoj će se kinjiti „Rusi koji nam nisu pomogli“, dok će se sa druge strane forsirati teza da samo u okviru NATO pakta svi Srbi mogu biti pod jednim krovom. Uglavnom, ono čega moramo biti svesni je da je trenutak velikog obračuna blizu i da kao narod moramo biti spremni da još jednom istrajemo, a onda je pobeda izvesna.

Dr. Momčilo Vuksanović, predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta, Crna Gora: Da se ne doživi sramota

Ulaskom u NATO savez Republika Srpska bi se pridružila zločincima i opravdala zločine prema sopstvenom narodu. Zločinačkim bombardovanjem Republike Srpske, Republike Srbije i Crne Gore sam NATO savez odgovorio je na to pitanje. Vlast u Crnoj Gori nije izdržala iskušenja, izdala je svoj narod i ušla u istoriju najvećih beščašća. Nažalost, ta sramota je pala i na srpski narod u Crnoj Gori koji bez podrške svojih sunarodnika i saveznika živi poništavanje svoje časne istorije. Želim da Republika Srpska ne doživi našu sramotu.

Dževad Galijašević, geopolitički analitičar i stručnjak za terorizam: Ne u NATO, mir među Srbima i Bošnjacima

Inicijativa da Republika Srpska izađe na referendum i da se na njemu jasno opredjeli u odnosu na pristupanje vojnim alijansama i savezima, predstavlja odbranu slobodne Srpske ali i napor da se spasi zajednička država i mir među Srbima i Bošnjacima.

NATO, kao glavni svjetski ubica, je uzrok najveće nesreće širom planete, svakako i u Bosni i Hercegovini a posebno nesreće pričinjene srpskom narodu. Razaranje srpskog političkog i životnog prostora, razbijanje Jugoslavije, bombardovanje Republike Srpske u dva navrata, progon Srba iz Hrvatske, rušenje Srbije njenih gradova, puteva, mostova, fabrika, škola, obdaništa i pokušaj njenog komadanja, otimanje Kosova… i stalni pritisak na Srpski narod i njegov svakodnevni život.

Sve je to planirao, organizovao i sprovodio taj savez… NATO.

Mogu li Bošnjaci i njihove elite u Sarajevu uopšte shvatiti šta znači ucjenjivati Srbe i Republiku Srpsku da uđu u NATO kako bi oni formirali neki Savjet ministara, koji nikome ne koristi, i ničemu ne služi osim što održava privid postojanja i funkcionisanja zajedničke države.

A zajednička država Bosna i Hercegovina ne postoji, u glavama, mislima i osjećanjima a još manje u društvenim odnosima ili institucijama.

Milioni mrtvih muslimana na Bliskom istoku; nemilosrdno rušenje Srbije i Jugoslavije – ubijanje narodne braće Srba osiromašenim uranijumom koji ubija „a ne boli“, svjedoče da NATO ne bira nego ruši sve što mu se ne pokori.

Uostalom: referendum nije bauk ni antidržavna aktivnost već način uređivanja društvenih odnosa i pribavljanja mišljenja naroda o važnim političkim pitanjima. Izabrani predstavnici u parlamentima tj. zakonodavnim predstavničkim tijelima predstavljaju mehanizam posredne demokratije dok na referendumu se neposredno izjašnjavaju sami građani koji su najbolji poznavaoci vlastitih interesa.

Zato: svi u Republici Srpskoj moraju na referendum! Drugog puta nema, rekao je Dževad Galijašević

Banja Luka, Predsjednik Pokreta

29.05.2019. Dane Čanković

POSTAVI ODGOVOR

*