Репортер BBC: „Младић је био другачији од свих злочинаца“

0

Бивши репортер BBC Пол Мартин интервјуисао је генерала ВРС Ратка Младића. Kасније је доказе дао Хашком трибуналу, а своју причу поделио је за “Индепендент“.

Управо у тексту за британски “Индепендент“, Младића је назвао “психопатом“.

Kако је рекао, у својих 40 година каријере упознао је низ ратних злочинаца и масовних убица.

Пише како га је пресуда Младићу подсетила да једну од сцена какве и искусни ратни репортери могу тешко да потисну.

“Дечји гробови. Истиче се један са фудбалском лоптом урезаном у надгробни споменик. Ради се о гробу десетогодишњег дечака којег је убила граната у Сарајеву. Играо се с пријатељима код олупине аутомобила, а топовска граната их је збрисала с лица земље. Упознао сам оца и сестру дечака“, пише Мартин, па описује још једно искуство из опкољеног Сарајева.

“Српски снајпериста је на само неколико метара од мене погодио дечака у руку. Преживео је. У свом изрешетаном аутомобилу ођурио сам с њим до оближње болнице. Толико сам се фокусирао на њега да сам заборавио на своју дужност као репортера“, написао је Мартин.

Додаје да је било убистава на све три стране.

“Видео сам Србе и Хрвате, жене и децу, мртве. Видео сам покољ у сукобима у Либану, Румунији, Гази и тако даље, али Младић је био од другачији због потпуног одсуства емоција и емпатије“, пиште Мартин.

Репортер BBC један је од новинара који су успели да током крвавог рата интервјуишу Ратка Младића.

“Био је другачији од свих осталих ратних злочинаца које сам икад сусрео. Није имао ни трунчицу саосећања или емпатије. Видео сам то у његовим безизражајним плавим очима и његовој опсесији властитим животом. Био је архетипски психопата“, наводи Мартин.

“Срели смо се лицем у лице на врху планине који су он и његови војници, кршећи наводно примирје, заузели од бошњачких бораца“, наставља репортер.

Kако каже, Младић је дао интервју у којем је обећао да ће ускоро да освоји Сарајево и кренуо према војном хеликоптеру.

“Рекао сам му да сам мислио да су све три стране потписале споразум са УН према којем се забрањује коришћење било каквих летелица у овом рату. Генерал се загледао у мене својим безизражајним планим очима и рекао да заповедник војних снага босанских Срба не јаше на магарцу. Неколико секунди касније је већ био у ваздуху“, написао је Мартин.

Kако каже, Младић није могао да сакрије свој презир према међународним званичницима, чији је посао био да спрече да рат постане гори него што је био.

“Намерно је погрешно изговарао име Дејвида Овена, тада британског министра спољних послова – звао га је О-ван“, наводи репортер.

“Младић је толико дуго служио у Југословенској народној армији да је лично познавао велики број заповедника с бошњачке и хрватске стране. Некад су разговарали радио везом. Питао их је за здравље, за жене и децу, а онда би им рекао ‘за десет минута послаћемо вас до пакла и назад’ или нешто слично“, написао је Мартин.

Додао је и да је однос Младића са Радованом Kараџићем био неугодан.

“Једном сам, док су обојица стајала испред мене, упитао ко добија наредбе од кога. Младић је рекао да подноси извештај, али да је он командант у том рату“, пише Мартин.

Kако каже, једном је хеликоптером са њима отишао “да види масакр у српским селима“.

“Kад смо слетели видели смо тела 28 Срба. Kараџић се окренуо и у камеру рекао: ’Ако се овако настави, мислим да неће остати муслимана у Босни’“.

Kако је додао, месеце је проводио да пронађе Младића, додао је да је пронађен и одведен у Хаг “тек кад је до допустила српска власт”.

Радован Kараџић осуђен је 2016. на 40 година затвора. Ратко Младић осуђен је на доживотну робију.

 

 

Индекс.хр

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*