„Решења о задржавању осумњичених за убиство на Закинтосу још нема“

0

Српски држављани осумњичени за пребијање на смрт америчког туристе Бакари Хендерсона на грчком острву Закинтос 6. јула, још нису примили решења о задржавању нити о одређивању притвора, рекла је „Танјугу“ бранилац двојице осумњичених Милоша Илића и Душана Ранковића адвокат Зора Добричанин Никодиновић.

Пријем решења о одређивању притвора, иначе, неопходан је ради улагања жалбе у року од пет дан, од дана пријема решења.

Добричанин је напоменула да је њен грчки колега данас написао три молбе да би добио фотокопију решења о одређивању притвора на грчком језику, која ће бити прослеђена у Београд ради превода, будући да на Закинтосу нема судских тумача за српски језик.

Што се тиче осталих списа предмета, они су сви на грчком језику, а превод исказа обавља електричар из Србије који на Закинтосу живи последњих 20 година.

Добричанин је у синоћној изјави Танјугу рекла да се на том грчком острву „опасно крше права“ учесника у кривичном поступку, те да им предстоји озбиљна борба за основна права.

Ранковићу је пре три дана након саслушања одређен привремени притвор, а Илићу као и још тројици српских држављана одређен је притвор до почетка суђења, који по грчким законима може да траје 18 месеци.

Друга двојица српских држављана пуштена су да се бране са слободе.

Младићима се на терет ставља кривично дело саучеништво у убиству извршено у ноћи између 7. и 8. јула када је у тучи у клубу „Бар код“ у месту Лаганас на смрт претучен амерички студент Бакари Хендерсон (23).

Истрага, која је у току, треба да утврди појединачни степен кривице и умешаности у ово дело сваког осумњиченог понаособ, што значи да би и квалификација дела у односу на сваког од њих могла да буде измењена до подизања оптужнице.

Како је најављено, суђење за ово дело онима који буду оптужени одвијаће се у грчком граду Патрасу.

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*