Решетњиков: Мило је марионета, Црна Гора пред провалијом

0

„Политичка криза у братској православној Црној Гори траје већ две недеље, колико је прошло од фалсификованих избора. Ситуација се мења на горе из дана у дан. Премијер Мило Ђукановић, добро познат у криминалној сфери, покушава да убеди све да је добио изборе. Али његова партија није прешла потребан праг и сада је питање формирања нове коалиције“, изјавио је директор Руског института за стратешка истраживања Леонид Решетњиков.

Према његовим прогнозама, Црна Гора са Ђукановићем у најближих месец-два може да направи корак у дубоку провалију.

„Неким бирачима у Црној Гори је Ђукановић ипак симпатичан, али питање је ко су ти људи. Мило има подршку и унутар земље. Не сме се рећи да га подржавају само САД. Он је марионета, али може се рећи да трећина Црногораца и Срба, подржава Ђукановића“, додаје Решетњиков.

„Претежно су то људи или племенски повезани са родом Ђукановића или повезани са огромним тамним, црним бизнисом којим се он бавио и наставља да се бави. Он је почео своју делатност као шверцер чарапа и цигарета и развио је до огромне мреже криминалног бизниса, па и повезаног са туризмом и нашим држављанима“, коментарише руски аналитичар.

Директор РИСИ-ја каже да би Ђукановић изгубио изборе када би босански Срби који представљају мањину у Црној Гори прешли на страну опозиције и да се води огромна борба за гласове Бошњака, муслимана. „А борба је следећа – ко ће више платити“, тврди Решетњиков.

Леонид Решетњиков сматра да религиозне несугласице треба оставити по страни и борити се заједнички против зла које Ђукановић представља.

„Тај човек не само да увлачи Црну Гору у НАТО, већ увлачи земљу која историјски традиционално никада није могла да буде са друге стране барикаде од Русије. Никада то није могла да учини! Али ситуација је таква да ако не успеју да скину партију Ђукановића с власти, у најближих месец-два Црна Гора може да направи корак у провалију“, закључио је директор руског института.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*