Решетњиков: Против Русије могу бити коришћене и пријатељске земље попут Србије и Грчке

0

ИЗА сваког мешања у унутрашње ствари Русије стоје тајне службе страних држава – оценио је генерал-потпуковник Спољне обавештајне службе Русије (СВР) Леонид Решетњиков.

Учинио је то у Савету Федерације (горњем дому парламента РФ), на седници његове Привремене комисије за заштиту државног суверенитета и спречавања мешања у унутрашње ствари РФ.

Према речима Решетњикова, на суверенитет Русије најчешће ударају обавештајне службе САД, Велике Британије и Немачке. Одмах иза њих су тајне службе Саудијске Арабије, Израела и Француске.

Решетњиков, који је до недавно руководио Руским институтом за стратешка истраживања, упозорио је да се у РФ често не обраћа дужна пажња на мале земље које иностране силе користе за извођење својих операција против Русије.

Како је указао, у такве операције могу бити увучене чак и земље које су пријатељски расположене према Русији као што су Србија и Грчка.

У наставку је истакао: „То ће трајати све док Русија води самосталну спољну политику. Зато о овоме морају водити рачуна сви нивои наше власти“.

Решетњиков је руководио аналитиком СВР, а сада је експерт Савета Федерације. Утолико је значајније што је упозорио да сада најмоћније специјалне службе света против Русије спремају и различита информативна подметања, програме и идеје поводом којих би желели да се у Русији деле и туку. Притом је навео:

„Није случајно су оживеле расправе о личностима попут Ивана Грозног и Стаљина. Нас проучавају и подбацују нам „кости“ око којих ћемо се гложити. Око 1.000 људи сваки дан ради против Русије. Ти људи нас проучавају тако како ми и не подозревамо“.

Решетњиков је указао и на „пету колону“ у Русији и оценио да су у њој већина они који су идејно блиски идеологији која ради против Русије, а да је врбованих међу њима – један на 1.000.

Сенатор Олег Морозов је на седници Привремене комисије указао да стране службе против Русије делују и преко система грантова у сфери образовања.

Према његовим речима, страни грантови су у руској просвети за протеклих годину дана порасли 80 одсто, а финансирање медија из иностранства се удвостручило.

„Оба инструмента се активно користе за мешање у унутрашње ствари Русије. Оба се користе и за дискредитовање Руске православне цркве и увлачење младих људи у протесте“ – подвукао је Морозов

Алексеј Мухин, генерални директор Центра за политичке информације, указао је и да су санкције САД и ЕУ под којима се РФ налази такође у функцији мешања у њене унутрашње ствари јер им је циљ изазивање унутрашње нестабилности са дискредитацијом власти.

Факти

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*