Револуција на тржишту станова: Срби први на свету

0

Београд – Потписивањем уговора о приступању, Србија је прошле недеље постала партнер у Фонду за иновативна предузећа.
На тај начин омогућила је технолошким компанијама у раној фази развоја да, заједно са другим компанијама са Западног Балкана, користе средства у висини од 41 милион евра за развој иновативних производа.

Компанија  CITYexpert основана је 2015. године са идејом да унесе револуцију на српско тржиште некретнина. Модел пословања који су тада успоставили, базирао се на виртуелном обиласку некретнине.

Ова компанија у циљу даљег развоја уз помоћ и подршку Фонда за иновативна предузећа дошла до је средстава и захваљујући новим технологијама развила уређај који скенира некретнину, по чему су први у свету.

“Били смо онако поприлично скептични по питању тога да ли уопште желимо да уђемо у такву врсту финансирања, међутим оно што смо врло брзо схватили јесте да се ту не ради само о инвестирању и капиталној инвестицији, ту се једноставно ради о примању и продаји фирме и прихватању једног партнера који је јако искусан”, прича Игор Јовић из City expert-a.

У покретању овог регионалног програма учествовао је и Фонд за иновациону делатност.

“Практично је идеја да предузећа која су већ прошла кроз одређене почетне фазе, могу да код фонда ризичног капитала затраже додатна средства, Фонд на тај начин улази у њихову власничку структуру са идејом да у одређенеом временском периоду, када та предузећа додатно ојачају, да их практично прода”, каже Иван Ракоњац из Фонда за иновациону делатност.

У Министарству привреде кажу да је ове године опредељено 300 милиона динара средстава за иновативна предузећа. Циљ је, како кажу, да обезбеде што више различитих извора за финансирање иновација.

“Свесни смо да ће дугорочно гледано, наш економски раст и конкуренција и конкурентност у великој мери, одрадиит два кључна фактора – људски капитал и технологија и зато обезбеђујемо сву ову подршку”, рекао је министар привреде Горан Кнежевић.

Министар је додао да се на овај начин подстичу привредници да креативне идеје преточе у дело.

Б92

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*