Револуционарно: Научници открили пету силу природе!

0

Деценијама знамо за четири основне силе: гравитацију, електромагнетизам, слабу и јаку нуклеарну силу. Откриће пете основне силе у потпуности може променити наше схватање универзума

Научници са Универзитета у Kалифорнији мисле да су пронашли пету основну силу природе. Могуће откриће до сада непознате суб-атомске честице, сматрају физичари, могло би коначно да реши мистерију улоге такозване тамне материје.

Новооткривени бозон поседује претходно невиђене карактеристике, које даље отварају питање о томе да ли сектор материје постоји истовремено и на истом месту са „мрачним“ сектором, са којим реагује путем невидљиве силе.

„Уколико се испостави као тачно, то је револуционарно!“, рекао је професор физике и астрономије на Универзитету у Kалифорнији Џонатан Фенг.

„Деценијама знамо за четири фундаменталне силе: гравитацију, електромагнетизам, слабу и јаку нуклеарну силу. Ако ово откриће експериментално потврдимо, откриће пете основне силе у потпуности ће променити наше схватање универзума“, објаснио је Фенг.

Научници са Универзитета дошли су до овог открића проучавајући податке из прошлогодишње студије Мађарске академије наука (МАН), у којима је уочена аномалија у распаду радиоактивних честица, која је наговестила да можда постоји непозната честица чак 30 пута тежа од електрона.

Експерименти нису потврдили открића Мађара, али су довели амерички тим до тога да постави нову теорију која предлаже да је за аномалију одговорна пета основна сила и да је непозната честица заправо „мрачни фотон“, односно такозвани фотофобијски X бозон.

Њузвик

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*