РИА Новости: Како Сорош ведри и облачи у институцијама ЕУ

1

Бившег председника Парламентарне скупштине Савета Европе (ПССЕ) Педра Аграмунта оптужују за корупцију. А он је – да би спасавао сопствену репутацију – повео властиту истрагу која је разоткрила да у европским органима власти делује цела мрежа организација које су под контролом америчког милијардера Џорџа Сороша.

Аграмунт је поткрај 2017. морао да поднесе оставку због скандала који је изазвала његова посета Сирији.

У марту 2017., дакле – пола године раније, он је са посланицима Државне Думе РФ и посланицима из Белгије, Италије, Србије и Чешке посетио руску авио-базу Хмејмим и срео се са сиријским лидером Башаром Асадом.

Међу главним тужиоцима против Аграмунта био је такозвани независни центар „Иницијатива за европску стабилност“ (European Stability Initiative, ESI), чији је директор Џералд Кнаус. Центар је објавио цео извештај који је Аграмунта, а тим извештајем се послужила и комисија Савета Европе која се њиме позабавила.

ESI се позиционира као стандардна невладина организација, а Аграмунт је утврдио да је то у „лобистичка структура која као таква фигурира и у картотеци лобиста Европске комисије и Европског парламента“.

Док је био председник ПССЕ, Аграмунт радио на истеривању на чистину свих лобистичких структура. Желео је да присили „активни лоби у ПССЕ да на представља лажно“.

Све постаје још јасније кад се има у виду ко је директор ESI.

Џералд Кнаус је у тесним односима са Николосом Вајтом који руководи организацијом „Независна дипломатија“ (Independent Diplomacy), чији је један од циљева – „интернационализација покрета за независност Каталоније“. Управо са њом је контактирало руководство Каталоније у време најжешће борбе за отцепљење од Шпаније.

Аграмунт је познати шпански политичар, члан је Народне партије и противник каталонског сепаратизма, па је његова политичка позиција директно супротстављена Вајтовој.

Осим овога, Кнауса с Вајтом – поред тесних личних односа – повезује и заједнички извор финансирања: Фонд подршке Отвореном друштву (Foundation To Promote an Open Society – FPOS), а тај фонд припада милијардеру Џорџу Сорошу.

Осим ESI, против Аграмунта су устала и два држављанина Русије – Олга Захарова и Јури Џибладзе који су основали организацију Грађанска платформа солидарности“ (Civic Society Platform). По њиховим тврдњама, Аграмунт је давао мито да би постао председник ПССЕ.

Међутим, Аграмунт је био једини кандидат и уопште није имао разлога да купује гласове.

Испливало је на површину још нешто индикативно. У време одржавања референдума о независности Каталоније, Захарова и Џебладзе су се налазили у Барселони – по позиву Светске организације за борбу против мучења, а и ту организацију подржава Сорош.

Њих двоје су се у Барселони упознали да Дејвидом Бондијом који је такође присталчица отцепљена од Шпаније, а шеф је каталонског Института за људска прав који је у тесној вези са НВО Европско Отворено друштво (Open Society of Europe), који је такође „дете“ америчког милијардера.

Педро Аграмунт се није само уверио да га оптужују организације повезане са Сорошом. Постало му је јасно колико су Сорошеве структуре дубоко укорењене у државне институције Европе

Схватио је и како „Сорошеве структуре“ реализују своју добро усмерену политику.

Аутор Владимир Ардаев

Извор РИА новости/Факти

1 КОМЕНТАР

  1. Брусселом свакако поодавно управљају жути или чојзн пипл. Ретко ко да искочи ван матрице. Циљ им је покорити свет, то им је задатак и религијски, добијен од некаквог пасхјег бога који има сијасет имена у зависности од угла из ког му се обрађају.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*