Риалити у инвалидским колицима!

0

Иако чак 10% становништва чине особе са инвалидитетом, како су навели у Одбору за људска права, улице, зграде и локали сваке врсте ретко када су им прилагођени. Овим поводом приказан је у Нишу краткометражни филм “Ријалити у инвалидским колицима” и организована панел дискусија, али се на њој, како кажу у Медиа и реформ центру, нису појавили представници Дирекције за урбанизам и Дирекције за јавни превоз, иако су били позвани.

Што се тиче самог филма, реч је о групи познатих, који су један дан провели у инвалидским колицима, како би на својој кожи могли да осете како је особама, које су приморане да се уз помоћ њих крећу стално.

Управо архитектонске баријере су један од горућих проблема, како је истакао управитељ фондације ПОНС Иван Новковић, када је у питању квалитет живота особа са инвалидитетом.

Овај филм, који је урађен на афирмативан начин, обрађује тему која је нама јако важна, а то су архитектонске баријере – испричао је Новковић.

Ауторка је глумица и активисткиња Сандра Силађев, која је била једна од учесница “експеримента”. У самом филму може се видети са којим се све проблемима сусрећу особе у инвалидским колицима у свакодневним активностима, али и да је велики број људи спреман да притекне у помоћ.
И градски аутобуси велики проблем

Иако постоје помаци, када је реч о приступачности појединих зграда, говорници на дискусији били су сагласни у томе да медицинске и социјалне установе, градске и институције културе, те поште и банке, треба додатно да се адаптирају.

Ту су били представник Одбора за људска права Драган Ђорђевић, управитељ ПОНС-а Иван Новковић, те један од чланова Удружења дистрофичара Ниша Пеко Ристић. Он је истакао да је само то што је, док се креће градом, углавном приморан да иде коловозом, довољан мотив за наставак борбе.

Велики проблем за особе са инвалидитетом, осим препрека у граду, јесте и коришћење градских аутобуса. Возачи немају разумевања за особе са инвалидитетом, па стају далеко од ивичњака на станицама или не желе да пруже помоћ при отварању рампе – кажу говорници.

Kао још један од горућих проблема он наводи, како су пренели у Медиа и Реформ центру, што немају сви градски аутобуси рампе, јер то није био један од услова на тендеру Дирекције за јавни превоз.

Иначе, дискусији су се прикључили и професори и ученици Трговинске школе, који сарађују са Специјалном школом „14. октобар“ и тако дају свој допринос инклузији.

Јужне вести

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*