РИК одбио приговор на кандидатуру Љубише Прелетачевића

Републичка изборна комисија одбила приговор који је упутио адвокат из Новог Сада Мироје Јовановић

0

Републичка изборна комисија одбацила је на данашњој седници приговор бирача Мироја Јовановића против решења о проглашењу кандидатуре Луке Максимовића, познатијег као Љубиша Прелетачевић Бели, на председничким изборима.

Чланови РИК из СРС предложили су да се приговор усвоји, али за такав предлог није било већине.

Заменица председника РИК из СРС Жељка Радета критиковала је образложење РИК за одбијање приговора, наводећи да је оно у супротности са Законом о избору народних посланика и Упутством за спровођење избора за председника Републике.

Радета је рекла да су у приговору набројане оне неправилности на кандидатуру Максимовића на које су указали и радикали, те да је приговор основан.

Новосадски адвокат Мироје Јовановић поднео је приговор због, како је навео, неправилности у поступку предлагања кандидата Луке Максимовића, наводећи да изборна документа нису правилно попуњена јер изјаве бирача не садрже речи „група грађана“ у делу у којем се уноси назив предлагача.

Он сматра да ти недостаци докумената и изјава подршке бирача указују на то да нису постојали услови за проглашење његове кандидатуре, те да је РИК морала да утврди да предлог тог кандидата садржи недостатке који су сметња за проглашење кандидатуре и да донесе закључак да се ти недостаци отклоне у року од 48 сати.

Мироје Јовановић обављао је функцију помоћника градоначелника Новог Сада у прошлом сазиву, испред странке Трећа Србија.

После изјашњавања о приговору, председник РИК Владимир Димитријевић је констатовао да је на седницу дошао члан комисије из СПС Миљкан Карличић, на чији предлог је синоћ усвојено решење о проглашењу кандидатуре Максимовића.

Карличић је, након што је обавештен о одбијању приговора, рекао да ће се Лука Максимовић „ваљда сетити да позове на чувено младеновачко печење“, те навео да Бели, како сам каже, увек држи реч.

Председник РИК је на то приметио да ће на печење „вероватно бити позвана цела Србија“.

ТАНЈУГ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*