Римокатоличка црква се извињава због учешћа у геноциду у Руанди

Извињавамо се у име свих хришћана за све врсте неправди које смо починили, наводи се у извињењу Римокатоличке црква у Руанди због улоге у геноциду.

0

Римокатоличка црква у Руанди упутила је извињење због улоге цркве у геноциду у тој земљи 1994. године, наводећи да жали због поступака оних који су учествовали у масакрима.

„Извињавамо се за све неправде које је црква починила. Извињавамо се у име свих хришћана за све врсте неправди које смо починили. Жалимо што су припадници цркве прекршили посвећеност божјим заповестима“, наводи се у саопштењу Бискупске конференције Руанде, које је прочитано у свим жупама у земљи.

Саопштење представља признање да су чланови цркве планирали, помагали и извршили геноцид у којем су екстремни припадници народа Хуту убили више од 800.000 припадника народа Тутси и својих умерених сународника.

У годинама после геноцида, локални Римокатолички клер се опирао апелима власти и преживелих жртава да призна умешаност цркве у масакре, наводећи да су они који су вршили злочине, то радили на своју руку.

Према тврдњама очевидаца, многа убиства извршили су лично свештеници, редовници и часне сестре, а власти тврде да су многе жртве убијене у црквеним здањима у којима су потражиле заштиту.

Саопштење Бискупске конференције тумачи се као позитиван сигнал на путу народа Руанде ка помирењу.

Портпарол Римокатоличке цркве у Руанди, бискуп Филип Рукамба појаснио је да је саопштење темпирано тако да се подудари са завршетком Свете године милосрђа, коју је поглавар католика, папа Фрања прогласио како би охрабрио помирење и опрост у цркви и свету.

Том Ндахиро, који се бави изучавањем геноцида у Руанди, изразио је наду да ће саопштење цркве охрабрити јединство међу становницима Руанде.

„Такође сам срећан што сам видео да се бискупи, у свом саопштењу, извињавају што нису били у стању да спрече геноцид“, рекао је Ндахиро.

БЕТА

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*