Rimokatolička crkva se izvinjava zbog učešća u genocidu u Ruandi

Izvinjavamo se u ime svih hrišćana za sve vrste nepravdi koje smo počinili, navodi se u izvinjenju Rimokatoličke crkva u Ruandi zbog uloge u genocidu.

0

Rimokatolička crkva u Ruandi uputila je izvinjenje zbog uloge crkve u genocidu u toj zemlji 1994. godine, navodeći da žali zbog postupaka onih koji su učestvovali u masakrima.

„Izvinjavamo se za sve nepravde koje je crkva počinila. Izvinjavamo se u ime svih hrišćana za sve vrste nepravdi koje smo počinili. Žalimo što su pripadnici crkve prekršili posvećenost božjim zapovestima“, navodi se u saopštenju Biskupske konferencije Ruande, koje je pročitano u svim župama u zemlji.

Saopštenje predstavlja priznanje da su članovi crkve planirali, pomagali i izvršili genocid u kojem su ekstremni pripadnici naroda Hutu ubili više od 800.000 pripadnika naroda Tutsi i svojih umerenih sunarodnika.

U godinama posle genocida, lokalni Rimokatolički kler se opirao apelima vlasti i preživelih žrtava da prizna umešanost crkve u masakre, navodeći da su oni koji su vršili zločine, to radili na svoju ruku.

Prema tvrdnjama očevidaca, mnoga ubistva izvršili su lično sveštenici, redovnici i časne sestre, a vlasti tvrde da su mnoge žrtve ubijene u crkvenim zdanjima u kojima su potražile zaštitu.

Saopštenje Biskupske konferencije tumači se kao pozitivan signal na putu naroda Ruande ka pomirenju.

Portparol Rimokatoličke crkve u Ruandi, biskup Filip Rukamba pojasnio je da je saopštenje tempirano tako da se podudari sa završetkom Svete godine milosrđa, koju je poglavar katolika, papa Franja proglasio kako bi ohrabrio pomirenje i oprost u crkvi i svetu.

Tom Ndahiro, koji se bavi izučavanjem genocida u Ruandi, izrazio je nadu da će saopštenje crkve ohrabriti jedinstvo među stanovnicima Ruande.

„Takođe sam srećan što sam video da se biskupi, u svom saopštenju, izvinjavaju što nisu bili u stanju da spreče genocid“, rekao je Ndahiro.

BETA

POSTAVI ODGOVOR

*