Римокатолички верници прослављају Бадње вече

Римокатоличка црква и све хришћанске цркве које време рачунају по Грегоријанском календару прослављају данас Бадње вече, уочи Божића, а београдски надбискуп Станислав Хочевар Божићну посланицу посветио је жени и мајци поруком да као што нема Божића без мајке, тако нам нема ни будућности без мајки.

0

„Кад у наше време чујемо најгоре погрде и псовке управо на рачун жене, на рачун мајчинства, читаво наше људско биће нужно се узнемири и стресе“, рекао је Хочевар.

Београдски надбискуп ће у поноћ предводити мису у жупи светог Анте Падованског.

Божић 25. децембра, по Грегоријанском календару, прослављају Римокатоличка црква, протестантске и англиканске цркве, као и неке православне цркве које су прихватиле ново рачунање времена.

Српска и Руска православна црква, Јерусалимска патријаршија и Света Гора тај празник прослављају према Јулијанском календару, 13 дана касније.

У хришћанству се верује да је Христово рођење донело светлост истине људском роду и да је тим догађајем испуњено старозаветно пророчанство о рођењу Спаситеља.

Јаслама, у којима је симболично представљена сцена рођења са Богомладенцем, Маријом и Јосифом, клањају се на Божић верници у католичким црквама и другим црквама западног обреда.

Витлејем: Почела прослава Бадње вечери

Прослава Бадње вечери почела је у Витлејему где су се окупиле хиљаде хришћана из целог света уочи поноћне мисе како би прославили Божић на месту Христовог рођења.

Због смањења насиља очекује се више посетилаца него прошле године.

„Ове је године стабилније и подаци говоре о расту броја туриста“, рекао је Сами Кури, који води локални палестински туристички портал.

Наводи се да је прошле године талас насиља између Израелаца и Палестинаца, које је букнуло у октобру 2015, знатно утицало на број долазака у Свету Земљу, преносе агенције.

Ситуација се од тада смирила, али туристи на путу до Витлејема свеједно морају да прођу зид који раздваја Израел од Западне обале.

На тргу Мангеру, поред базилике Христовог рођења, изграђене на месту где је по веровању рођен Исус, постављена је велика божићна јелка украшена декорацијама боје злата.

Палестинци се фотографишу поред јелке, док велики број туриста обилази град, удаљен кратком вожњом од Јерусалима, преноси АФП.

Свечаности у Витлејему кулминираће поноћном мисом у базилици Христовог рођења. Очекује се да ће током празника десетине хиљада туриста посетити Витлејем, Јерусалим и Назарет, кажу туристички радници.

Израелско министарство туризма очекује око 120.000 туриста, од којих су половина хришћани. У Витлејему су сви кревети букирани.

„Али, док је ове године око Витлејема мирније, хришћани на ширем подручју Блиског истока суочени су са трагедијом. Две трећине хришћана напустило је Ирак и Сирију, посебно Алепо“, рекао је апостолски администратор Јерусалимског латинског патријархата надбискуп Пјербатиста Пицабала.

РТВ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*