Rimokatolički vernici proslavljaju Badnje veče

Rimokatolička crkva i sve hrišćanske crkve koje vreme računaju po Gregorijanskom kalendaru proslavljaju danas Badnje veče, uoči Božića, a beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar Božićnu poslanicu posvetio je ženi i majci porukom da kao što nema Božića bez majke, tako nam nema ni budućnosti bez majki.

0

„Kad u naše vreme čujemo najgore pogrde i psovke upravo na račun žene, na račun majčinstva, čitavo naše ljudsko biće nužno se uznemiri i strese“, rekao je Hočevar.

Beogradski nadbiskup će u ponoć predvoditi misu u župi svetog Ante Padovanskog.

Božić 25. decembra, po Gregorijanskom kalendaru, proslavljaju Rimokatolička crkva, protestantske i anglikanske crkve, kao i neke pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena.

Srpska i Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora taj praznik proslavljaju prema Julijanskom kalendaru, 13 dana kasnije.

U hrišćanstvu se veruje da je Hristovo rođenje donelo svetlost istine ljudskom rodu i da je tim događajem ispunjeno starozavetno proročanstvo o rođenju Spasitelja.

Jaslama, u kojima je simbolično predstavljena scena rođenja sa Bogomladencem, Marijom i Josifom, klanjaju se na Božić vernici u katoličkim crkvama i drugim crkvama zapadnog obreda.

Vitlejem: Počela proslava Badnje večeri

Proslava Badnje večeri počela je u Vitlejemu gde su se okupile hiljade hrišćana iz celog sveta uoči ponoćne mise kako bi proslavili Božić na mestu Hristovog rođenja.

Zbog smanjenja nasilja očekuje se više posetilaca nego prošle godine.

„Ove je godine stabilnije i podaci govore o rastu broja turista“, rekao je Sami Kuri, koji vodi lokalni palestinski turistički portal.

Navodi se da je prošle godine talas nasilja između Izraelaca i Palestinaca, koje je buknulo u oktobru 2015, znatno uticalo na broj dolazaka u Svetu Zemlju, prenose agencije.

Situacija se od tada smirila, ali turisti na putu do Vitlejema svejedno moraju da prođu zid koji razdvaja Izrael od Zapadne obale.

Na trgu Mangeru, pored bazilike Hristovog rođenja, izgrađene na mestu gde je po verovanju rođen Isus, postavljena je velika božićna jelka ukrašena dekoracijama boje zlata.

Palestinci se fotografišu pored jelke, dok veliki broj turista obilazi grad, udaljen kratkom vožnjom od Jerusalima, prenosi AFP.

Svečanosti u Vitlejemu kulminiraće ponoćnom misom u bazilici Hristovog rođenja. Očekuje se da će tokom praznika desetine hiljada turista posetiti Vitlejem, Jerusalim i Nazaret, kažu turistički radnici.

Izraelsko ministarstvo turizma očekuje oko 120.000 turista, od kojih su polovina hrišćani. U Vitlejemu su svi kreveti bukirani.

„Ali, dok je ove godine oko Vitlejema mirnije, hrišćani na širem području Bliskog istoka suočeni su sa tragedijom. Dve trećine hrišćana napustilo je Irak i Siriju, posebno Alepo“, rekao je apostolski administrator Jerusalimskog latinskog patrijarhata nadbiskup Pjerbatista Picabala.

RTV

POSTAVI ODGOVOR

*