Ристовски узео преко 2 милиона евра за филм и серију за које је питање да ли ће их завршити!

0

 

Глумац и продуцент Лазар Ристовски неколико пута до сада је најављивао да одустаје од даље реализације филмског пројекта „Чарапе краља Петра“. Разлог за одустајање је наводно недостатак средстава да се пројекат заврши. Филм и серија који су требали да буду урађени по мотивима романа Милана Витезовића те да обележе стогодишњи јубилеј од завршетка Првог светског рата, до сада су коштали преко 2 милиона евра, а постоје спекулације да су достигли цифру и од 3 милиона. Од Филмског центра Србије Ристовски је извукао 600-700 000 евра за овај пројекат у коме он глуми главну улогу и истовремено је продуцент, док је његов син Петар режисер и сценариста, тако да већи део зараде остаје у кругу породице. Потом је од РТС на рачун породичне фирме Ристовски „Зилион филм“ легло додатних 1,3 милиона евра, а накнадно је Лазар тражио још новаца од РТС, да би коначна сума достигла 2,3 милиона евра за које Ристовски тврди да нису довољни да покрију трошкове реализације пројекта.

На званичном сајту „Српског историјског филмског спектакла“ „Чарапе краља Петра“ се наводи да ће премијера филма бити изведена 5. децембра. Претходно је премијера најављивана за 11. новембар. Да ли ће децембарска премијера бити отказана и можда померена за јануар или ће ипак породица Ристовски успети да заврши овај пројекат, сасвим је неизвесно.

Ристовски је чак продавао карте унапред за премијеру која је требала да се одржи 11. новембра, али ни на тај начин није успео да прикупи „довољно“ средстава да заврши овај пројекат.

На крају се Ристовски досетио старих опробаних метода за извлачење пара за филмове из доба СФРЈ те је успео да испослује донације од појединих градова Србије. Тако је само од Ваљева добио око 24 ооо евра, а од Чачка око 7 500 евра само за карте за филм који још није ни снимљен.

У међувремену је успео и председника Србије Вучића да увуче у свој „пројекат“. Наиме, Ристовски је изјавио у интервјуу за ТВ Прва, тачније јутарњем програму, да се уз подршку Вучића „у разговору“ са РТС-ом „дошло дотле да РТС мора да“ финансијски подржи његов филм. Директор РТС Бујошевић је, наравно, ове наводе морао да демантује, и вероватно додатно „подржи“ овај спектакуларни Лазарев филмски пројекат.

Сем РТС, Филмског центра, појединих градова Србије и разних приватника, Ристовски је недавно добио подршку и од Владе Републике Српске, о којој суми новаца ове „подршке“ се тачно ради, Ристовски се није изјаснио.

Патриот

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*