Ristovski uzeo preko 2 miliona evra za film i seriju za koje je pitanje da li će ih završiti!

0

 

Glumac i producent Lazar Ristovski nekoliko puta do sada je najavljivao da odustaje od dalje realizacije filmskog projekta „Čarape kralja Petra“. Razlog za odustajanje je navodno nedostatak sredstava da se projekat završi. Film i serija koji su trebali da budu urađeni po motivima romana Milana Vitezovića te da obeleže stogodišnji jubilej od završetka Prvog svetskog rata, do sada su koštali preko 2 miliona evra, a postoje spekulacije da su dostigli cifru i od 3 miliona. Od Filmskog centra Srbije Ristovski je izvukao 600-700 000 evra za ovaj projekat u kome on glumi glavnu ulogu i istovremeno je producent, dok je njegov sin Petar režiser i scenarista, tako da veći deo zarade ostaje u krugu porodice. Potom je od RTS na račun porodične firme Ristovski „Zilion film“ leglo dodatnih 1,3 miliona evra, a naknadno je Lazar tražio još novaca od RTS, da bi konačna suma dostigla 2,3 miliona evra za koje Ristovski tvrdi da nisu dovoljni da pokriju troškove realizacije projekta.

Na zvaničnom sajtu „Srpskog istorijskog filmskog spektakla“ „Čarape kralja Petra“ se navodi da će premijera filma biti izvedena 5. decembra. Prethodno je premijera najavljivana za 11. novembar. Da li će decembarska premijera biti otkazana i možda pomerena za januar ili će ipak porodica Ristovski uspeti da završi ovaj projekat, sasvim je neizvesno.

Ristovski je čak prodavao karte unapred za premijeru koja je trebala da se održi 11. novembra, ali ni na taj način nije uspeo da prikupi „dovoljno“ sredstava da završi ovaj projekat.

Na kraju se Ristovski dosetio starih oprobanih metoda za izvlačenje para za filmove iz doba SFRJ te je uspeo da isposluje donacije od pojedinih gradova Srbije. Tako je samo od Valjeva dobio oko 24 ooo evra, a od Čačka oko 7 500 evra samo za karte za film koji još nije ni snimljen.

U međuvremenu je uspeo i predsednika Srbije Vučića da uvuče u svoj „projekat“. Naime, Ristovski je izjavio u intervjuu za TV Prva, tačnije jutarnjem programu, da se uz podršku Vučića „u razgovoru“ sa RTS-om „došlo dotle da RTS mora da“ finansijski podrži njegov film. Direktor RTS Bujošević je, naravno, ove navode morao da demantuje, i verovatno dodatno „podrži“ ovaj spektakularni Lazarev filmski projekat.

Sem RTS, Filmskog centra, pojedinih gradova Srbije i raznih privatnika, Ristovski je nedavno dobio podršku i od Vlade Republike Srpske, o kojoj sumi novaca ove „podrške“ se tačno radi, Ristovski se nije izjasnio.

Patriot

POSTAVI ODGOVOR

*