Рјабков: Са законом о новим санкцијама – Вашингтон постаје извор опасности за Русију

0

УПОЗОРИО ДА СЕ У САД УДАРА И НА САМО МОГУЋНОСТ НОРМАЛИЗАЦИЈЕ ОДНОСА СА МОСКВОМ

Заменик министра иностраних послова РФ Сергеј РЈАБКОВ: „Јасно је да се са избијањем на површину негативизма према Русији и покушајима да се примене неке мере утицаја на нас под апсолутно измишљеним изговорима смањује простор за продуктивну сарадњу. То је очевидни свесни избор непријатеља Русије и САД. Није их мало и потпуно су се распојасали и не знају у својој опседнутости ни за какве кочнице. У складу са тим, и ми ћемо се постављати према данашњој Америци“

Председник спољнополитичког комитета горњег дома руског парламента, Константин КОСАЧОВ: Даља деградација у сарадњи између Русије и САД постаје неизбежна. Москва мора предузети мере које неће бити симетричне већ – болне за Вашингтон

Заменик председника комитета за одбрану Франц КЛИНЦЕВИЧ: „Пооштравање америчких санкција може изазвати нови хладни рат. Председник САД мора имати у виду да ће са ступањем овог закона на снагу бити веома отежана, а можда и онемогућена, сарадња Москве и Вашингтона чак и у борби против међународног тероризма“

ЗАМЕНИК министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков рекао је данас да су најновије акције САД корак ка уништењу могућности за нормализацију односа Русије и САД.

Он је изјаву дао поводом изгласавања нових санкција Русији, Ирану и Северној Кореји у Представничком дому Конгреса САД.

„Ово што се дешава нема везе са здравим разумом. Аутори и спонзори тог закона чине озбиљан корак ка уништењу могућности за нормализацију односа са Русијом“, рекао је Рјабков.

Он је рекао да је усвајање закона избор непријатеља Русије, које је назвао „пуштеним с ланца“, и да ће Москва према томе и посматрати Америку као „извор опасности“.

„Москва доживљава Вашингтон као извор опасности и деловаће полазећи од тог схватања. Али, уравнотежено, разумно, опрезно и смирено, без емоција. За таква дејства смо већ спремни“ – нагласио је Рјабков.

Нагласио је да Русија остаје спремна за дијалог са Вашингтоном поводом питања значајних за обе стране, али да се – због политике САД – сужавају могућности за заједничко деловање. Додао је да ће Москва, упркос свему, упорно и доследно тражити модусе за дијалог и сарадњу:

„Јасно је да се са избијањем на површину негативизма према Русији и покушајима да се примене неке мере утицаја на нас под апсолутно измишљеним изговорима смањује простор за продуктивну сарадњу. То је очевидни свесни избор непријатеља Русије и САД. Није их мало и потпуно су се распојасали и не знају у својој опседнутости ни за какве кочнице. У складу са тим, и ми ћемо се постављати према данашњој Америци“.

Рјабков је поновио да САД својим последњим дејствима чине корак ка уништењу саме перспективе нормализације односа са Москвом:

„Ово што се догађа нема никакве везе чак ни са здравим разумом. Аутор и спонзори закона о новим санкцијама чине веома озбиљан корак ка уништавању и саме перспективе нормализације односа са Русијом. Чак и не скривају да им је управо то циљ“.

Указао је да је друга страна исте неприличне медаље – тежња да се на све начине ограниче могућности америчке администрације да развија односе са Русијом, Ираном и Северном Корејом.

Рјабков је навео да је Русије више пута упозоравала САД да ће на антируске санкције уследити узвратне мере и додао да рачуна да је тај сигнал стигао од одговарајућих адреса у Вашингтону:

„Десетине пута смо упозоравали да ће уследити одговор. Упркос неспремности, која је својствена садашњем Вашингтону, да се слуша и чује било ко осим самих себе, сматрам да је сигнал ипак стигао до тамошњих званичника“.

Према његовим речима, закон о новим санкцијама је продукт „оштре унутарполитичке борбе у САД“, а његов важан сегмент је удар на овлашћења Беле куће и председника САД:

„Очито је да је то избор оних који ударају политички такт у данашњем Вашингтону“.

Председник спољнополитичког комитета горњег дома руског парламента, Константин Косачов, оценио је да даља деградација у сарадњи између Русије и САД постаје неизбежна, а да Москва мора предузети мере које ће бити болне за Вашингтон:

„Наравно, треба да реагујемо тек кад закон ступи на снагу. Али, наша реакција не треба да буде симетрична већ – болна за Американце. Овакви билатерални односи са САД су за дуже време и зато Русија треба да гради односе са осталим светом. САД нису пупак света. Русија треба да се усредсреди на свој унутрашњи развој и да постане себи самодовољна, не падајући у (само)изолацију“.

Заменик председника комитета за одбрану Франц Клинцевич одреаговао је речима:

„Пооштравање америчких санкција може изазвати нови хладни рат. Закон о новим санкцијама по негативним ефектима може се упоредити са познатим амандманом Џексона и Веника из 1974. године. У сваком случају, и председник САД мора имати у виду да ће са ступањем овог закона на снагу бити веома отежана, а можда и онемогућена, сарадња Москве и Вашингтона чак и у борби против међународног тероризма“.

ФАКТИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*