РЈАБКОВ: Суочавамо се са државним хулиганством САД

0

Оно што се дешава у Сједињеним Америчким Државама у вези са руским дипломатским објектима јесте државно хулиганство и Русија ће на њега реаговати, рекао је заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков.

„У контексту непријатељских акција америчких власти које су довеле до затварања највећег руског конзулата у САД (у Сан Франциску), желимо да скренемо пажњу на чињеницу да преостале руске конзуларне институције не намеравају да смање интензитет рада за пружање конзуларних услуга“, наводи су у саопштењу портпарола.

На страници на Фејсбуку амбасаде Русије наводи се да у вези са затварањем руског конзулата у Сан Франциску, све док не буду доступне нове информације о конзуларним услугама, треба да се ступа у контакт са било којим одговарајућим руским конзуларним представништвом на територији Сједињених Америчких Држава — у Вашингтону, Њујорку, Сијетлу или Хјустону.

„Сви документи који су раније предати генералном конзулату у Сан Франциску пребачени су у Генерални конзулат у Сијетлу“, додаје се у саопштењу.

Генерални конзул Русије у Сан Франциску Сергеј Петров у недељу је позвао Русе који живе у америчкој држави Калифорнија да не брину због затварања дипломатске мисије и, уколико је могуће, одложе процесуирање докумената на неко време.

„Мој савет руским грађанима је да не брину и, уколико немају ништа хитно, сачекају један до два месеца док се ситуација не разјасни“, рекао је он за Рјабков.

Америчке власти су 31. августа затражиле од Русије да прекине дипломатске активности у згради Генералног конзулата у Сан Франциску, као и у зградама трговинског представништва у Вашингтону и филијале трговинског представништва у Њујорку. Руске дипломате испуниле су овај захтев до 2. септембра. Москва је акције Вашингтона назвала „насилним заузимањем“ руске дипломатске имовине.

Коментаришући недавна дешавања у руским дипломатским представништвима у САД, заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков је рекао да је мало вероватно да ће Русија предузети исхитрене кораке као одговор на америчке акције и да је неопходно да се ти кораци осмисле.

Оно што се дешава у Сједињеним Америчким Државама у вези са руским дипломатским објектима јесте државно хулиганство и Русија ће на њега реаговати, рекао је заменик министра спољних послова Русије.

„Нисмо се раније суочавали са нападима на основе међународног права које имају толико далекосежне последице. Назвао бих то државним хулиганством“, додао је он.

„То захтева одређено размишљање, тако да ми нећемо журити са неким одговорима. Када се суочавате са хулиганима, генерално је тешко у таквој ситуацији замислити каква би требало да буде реакција. Али ми ћемо наћи ову реакцију“, додао је он.

Представници америчких обавештајних служби и полиције још нису напустили зграду Генералног конзулата Русије у Сан Франциску.

„Нечувена је претрага наших објеката: генералног конзулата у Сан Франциску, трговинског представништва у Вашингтону и огранака трговинске мисије у Њујорку. Америчка страна покушава да маскира своје потезе, маневрише речима, а не садржајем у својој политици, тврдећи да се ради о надзору и инспекцијама. Не, ово је претрес“, рекао је Рјабков новинарима.

Восток

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*