Црна Гора чланица НАТО на пролеће 2017

Заменица генералног сектретара НАТО-а Роуз Готемелер рекла је у Подгорици да је процес формализације чланства Црне Горе у НАТО тече глатко и да је природно да та држава постане чланица Алијансе на пролеће наредне године.

0

„Нема разлога да се чланство Црне Горе у НАТО не формализује током наредне године“, рекла је Готемелерова у одговору на питање новинара за датум када ће та држава постати чланица Алијансе.

Роуз Готемелер и Филип Вујановић у Подгорици

Указала је да Алијанса није само организација која се бави безбедносним ситуацијама, већ помаже и током природних непогода.

„Кад год је земља у таквим тешкоћама, НАТО чланице су ту да је помогну“, поручила је Готелмелерова на завршетку међународне теренске вежбе „Црна Гора 2016“.

Генерални директор Директората за ванредне ситуације, Мирсад Мулић, рекао је да присуство 17 тимова на вежби потврда поверења које НАТО има у Црну Гору.

„Сигуран сам да смо оправдали то поверење“, навео је Мулић.

На вежби је учествовало 17 спасилачких тимова из седам НАТО држава и десет партнерских држава, а укупно је било 680 учесника.

„Треба наставити истрагу за тероризам“

Готелмелерова је рекла да јој је драго што је покренута истрага против осумњичених за покушај терористичког напада на институције и званичнике те државе на дан парламентрних избора, 16. октобра.

Оценила је да је реч о „озбиљном“ дешавању, пренели су подгорички медији.

„Не бих да коментаришем отворену истрагу али ово је веома озбиљна ствар. Драго ми је да је истрага отворена и веома је важно што су државни органи благовремено реаговали, како у Црној Гори тако и у Србији. Са истрагом треба наставити“, рекла је Готелмелерова.

Заменица генералног секретара НАТО разговарала је у Подгорици са председником Филипом Вујановићем и премијером Милом Ђукановићем.

ТАНЈУГ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*