Robert de Niro prodavao paradajz na niškoj pijaci

0

Američki reditelj, producent i glumac, jedna od najvećih holivudskih zvezda i dvostruki oskarovac, Robert de Niro u selu Čokot kod Niša brao je paradajz i prodavao ga na niškoj pijaci.

Ali, nećete pronaći ovu neobičnu ulogu u njegovoj izuzetnoj filmografiji, prosto iz razloga što nije u pitanju film, nego stvarni život.

Naime, pre nego je u kultnim filmovima poput “Kuma”, “Taksiste”, “Dvadesetog veka” ili “Lovca na jelene” postao protagonista, De Niro je uživao u putovanjima i avanturama. Putovao je Evropom sredinom 60-ih godina da bi se nekoliko dana na putu za Bliski istok zadržao u dolini Južne Morave.

Vremešne Nišlije pamte da je jednog letnjeg dana 1967. godine u sumrak, na izlazu iz Niša, zaustavio seljaka sa zaprežnim kolima. Nisu uspeli da se razumeju, ali je Radovan Đokić shvatio da je u potrazi za prenoćištem. Poveo ga je kući i uveo ga unutra umesto u seniku kako je stranac tražio, te ga kao najdražeg gosta primio.

Štaviše, na rastanku sutradan ga je ispratio sa sveže ispečenom pogačom i dao mu usput i nekoliko kriški sira, da mu se nađu.

Ovaj susret poznati glumac nije zaboravio, a nije ni njegov domaćin. Prepoznali su se lako kada je došao naredne godine, ovaj put u folksvagenu nemačkih registracija. Zadržao se tri dana u selu Čokot i radio je što i drugi seljani: išao u baštu, brao paprike i paradajz, čistio štalu… Prevozio je i folcikom robu svog domaćina na nišku pijacu, stajao i prodavao zajedno s njim.

Život ga je u međuvremenu daleko odveo, postao je jedan od najpoznatijih ljudi na svetu i megazvezda. Pre desetak godina izjavio je u susretu sa tadašnjim srpskim predsednikom da se i sam pomalo oseća kao Srbin. Svi srpski mediji preneli su ovu izjavu s ponosom, ali je malo ko razumeo. Osim možda onog čoveka u niškom selu Čokot.

 

pozitivmedia

POSTAVI ODGOVOR

*