Робертс: Америка се може урушити под тежином себичних интереса своје владајуће класе

0

ТРЖИШТЕ некретнина Сједињених Држава по свему судећи – пада. Послодавци смањују плате запосленима.

Федерални резервни систем намерава да даље подиже референтну каматну стопу понајвише ради заштите вредности долара који је фундамент утицаја Вашингтона.

Охоли глупани у Вашингтону својом агресивношћу и санкцијама подстичу земље са независном спољном и економском политиком да одустају од коришћења долара.

У сваком случају, Русија, Кина, Иран и Индија одустаће од долара или ће га користити све мање.

Пад светске потражње за доларом може дестабилизовати његову вредност, поготов ако централне банке Јапана, Велике Британије и ЕУ не наставе да подржавају долар (куповањем долара за своју валуту или штампањем количина свог новца потребних да се одржи долар).

Досад су радили и једно и друго. Међутим, Трампоива критика на рачун ЕУ окренула је Европу против Трампа.

Колонијални статус Јапана само се појаава непријатељским држањем Вашингтона у јапанском делу света. Јер, напетост коју САД  праве према Северној Кореји и Кини уопште не иду наруку Јапану.

Јапански политичари, који не зависе превише од америчких плата, схватају да Јапан ради за САД, а не за себе.

Буде ли све ово повећавало независност вазала од Вашингтона, они ће се трудити да се заштите бежањем од долара и платних механизама повезаних са њим као са светском валутом. А то ће довести до пада вредности долара…

Ако Федерални резервни систем изгуби контролу над ситуацијом, па дугови који зависе од текуће вредности долара постану проблем који може разорити систем – вероватно ће уследитиубацивање у оптицај нових количина новца са враћањем камата на нулу или и испоид ње.

Хоће ли то оживети тржижте станова?

Неће ако Ако Американци, оптерећени дуговима, не буду добили суштински пораст реалних прихода.

А како ће до тога доћи кад ће роботизација `појести` радна места. Осим тога, упркос томе што Трамп говори о отварању радних места, Ford Motor Corp. само што је објавио да производњу Ford Focus-а пребацује из Мичигена у Кину.

Руководиоцима америчких офшорних корпорација никада није пало на памет да њихови клијенти у САД – који имају непун радни дан у Walmart-у, Home Depot, Lowe и т. д. – немају од чега да купе Ford.

Шта се, дакле, може очекивати у данашњој Америци?

Огромне виле у власништву средње класе претвараће се у – више станова. Уследиће и пад тражње за кућама за изнајмљивање на Флориди.

Годинама је већина радних места отварана у слабо плаћеним сегментима услуга: келнери, бармени, медицински радници…

Добро плаћених радних места у САД  је све мање јер `беже` у Азију.

Радна места која траже високу квалификацију – у сфери научних истраживања, дизајна, софтвера и правних услуга дају се странцима који долазе са радним визама.  А дају се уз апсолутно лажно оправдање да САД немају довољно квалификованих кадрова за те послове.

Америка је земља која се може урушити под тежином краткорочних себичних интереса своје владајуће класе.

Капитализам увек доноси корист само веома малом броју људи.

Из разлога националне безбедности Трамп би морао национализовати Ford због преноса производње Ford Focus-а у Кину. Јер, Мичиген ће изгубити и радна места и пореске приходе, а запосленост у Кини порасти.

И друге крупне америчке корпорације доприносе економском расту Кине а не САД. А Трамп повећава војни буџет да би парирао расту утицаја Кине.

Трампу такође мора национализовати Apple, Nike, Levi и све остале офшорне корпорације САД које су интересе неколико људи дигле изнад интереса америчких радника и економије САД. Јер, не постоји други начин да се радна места врате у САД.

Наравно, ако би Трамп ово урадио – уништили би га.

УАмерици владајућу класу чини апсолутно мали проценат људи. Али, ти људи имају довољно новца да могу да купе владу САД, медије и економисте иза којих ће се скривати.

Том групом се треба позабавити јер ће САД и њихов народ бити изгубљени…

Могло би се помислити да ће нове финансијске кризе подрити утицај финансијских кругова, али чињенице говоре да ствари стоје друкчије.

Председник Франклин Рузвелт је још 21, новембра 1933-ће упозорио да су финансијским круговима припадале владе још од времена Ендрјуа Џексона.

Томас Џеферсон је рекао да су банке опасније по наше слободе од туђих армија и да ће приватне банке – ако им буде дозвољено да контролишу националну валуту прво посредством инфлације, па онда посредством дефлације – људе лишавати имовине све док се њихова деца не нађу на улици.

Пропадање средње класе у САД на очит начин потврђује да је Џеферсонова прогноза била исправна…

 

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*