Rodoljub Šabić: Geodetski zavod protivzakonito snima građane u svojim kancelarijama!

0

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić upozorio je danas Republički geodetski zavod da snimanjem kamerama u prijemnim kancelarijama službi za katastar u Beogradu, Zemunu, Nišu i Novom Sadu, krši zakon o zaštiti ličnih podataka.

Prema navodima poverenika Republički geodetski zavod snimljeni materijal čini dostupnim neograničenom broju korisnika Interneta, a nema nijedan zakonski osnov za to, niti ima dozvolu građana da ih snima.

„Obaveštenjima postavljenim na ulaze u prijemne kancelarije građani jesu prethodno informisani da se vrši predmetna obrada, ali ne može se smatrati da su svojim ulaskom u prostor prijemne kancelarije dali svoju saglasnost za predmetnu obradu, a nemaju ni stvarnu mogućnost izbora“, navodi se u saopštenju.

Poverenik je ocenio da je i svrha takve obrade podataka nejasna, a činjenica da se informacije o prisustvu građana u prostorijama Zavoda distribuiraju neograničenom broju korisnika interneta tu obradu čine „nesrazmernom bilo kojoj pretpostavljenoj svrsi“.

 

 

Beta

POSTAVI ODGOVOR

*