Роми на Чукарици пале бакар да преживе! Читаво насеље затровано испарењима!

  Житељи ромског насеља на Чукаричкој падини кажу да прерађују сировине за поједине фирме. Њихове комшије су неколико пута протестовале јер трују околину

  0

  СТАНАРЕ нехигијенског насеља у Улици маршала Тулбухина, чланови инцијативе „За здраву и безбедну Чукаричку падину“ пријавили су због нелегалног паљења великих количина бакра, гуме и гвожђа које се шлеперима одвозе у фирме за обраду секундарних сировина. Житељи нехигијенског насеља потврдили су да су за паљење сировина добијали новац од приватне фирме, али нису желели да прецизирају о ком предузећу је реч. Тврде да је, откад су на њихову адресу почеле да стижу опомене и пријаве, дрво једино што пале. Покретачи иницијативе, међутим, кажу да су камионе видели и недавно.

  Чукаричани месецима уназад не одустају од протеста због дима који долази из нехигијенског насеља. Уосталом, тим димом су се тровали и житељи овог насеља, а не само њихова околина.

  – Пошто је паљење бакра забрањено, а паљени бакар вреди више, наше комшије га пале за фирме, које од њих за мале паре добијају чист бакар, алуминијум и гвожђе – тврди Јелена Д. из иницијативе. – То раде у импровизованим бункерима у земљи, након чега је цело насеље изложено отровним испарењима. Шлепери фирме „Сек-си“, која се бави секундарним сировинама, неколико пута су долазили и истоварали пуне приколице.

  Власник поменуте фирме из Железника каже, за „Новости“, да су радници његове фирме били на спорној адреси, али само да би откупили гвожђе.

  Становници овог ромског насеља потврђују да су пре неколико месеци „нека“ предузећа довозила бакар, гуму и гвожђе „појединим“ од укупно 70 породица у насељу.

  – Пре неколико месеци неки од нас су одлазили унутар шуме и палили бакар, који су онда продавали скупље, да зараде новац за храну. Сналазимо се, много тешко живимо, немамо струју ни воду – каже један од становника ромског насеља. – Сада то више нико не сме да ради. Ипак, чим запалимо нека дрва да се загрејемо, комшије нас пријављују. Мисле да опет палимо бакар, гуме и каблове. То је било раније. А, откад нас комунална полиција обилази, паљење је престало – тврди становник овог насеља.

  ИЗЛОЖЕНИ ОПАСНИМ ИСПАРЕЊИМА

  ПАЉЕЊЕ сировина опасно је, како због испарења, тако и због безбедности житеља овог насеља.

  – Дете из насеља у Улици маршала Толбухина упало је у њихов импровизовани бункер за топљење и остало без дела прстију – тврди Јелена Д. – Заиста језиво, и неко би такво експлоатисање требало што пре да спречи.

  А. Васић, Вечерње Новости

  ПОСТАВИ ОДГОВОР

  *