Romi na Čukarici pale bakar da prežive! Čitavo naselje zatrovano isparenjima!

  Žitelji romskog naselja na Čukaričkoj padini kažu da prerađuju sirovine za pojedine firme. Njihove komšije su nekoliko puta protestovale jer truju okolinu

  0

  STANARE nehigijenskog naselja u Ulici maršala Tulbuhina, članovi incijative „Za zdravu i bezbednu Čukaričku padinu“ prijavili su zbog nelegalnog paljenja velikih količina bakra, gume i gvožđa koje se šleperima odvoze u firme za obradu sekundarnih sirovina. Žitelji nehigijenskog naselja potvrdili su da su za paljenje sirovina dobijali novac od privatne firme, ali nisu želeli da preciziraju o kom preduzeću je reč. Tvrde da je, otkad su na njihovu adresu počele da stižu opomene i prijave, drvo jedino što pale. Pokretači inicijative, međutim, kažu da su kamione videli i nedavno.

  Čukaričani mesecima unazad ne odustaju od protesta zbog dima koji dolazi iz nehigijenskog naselja. Uostalom, tim dimom su se trovali i žitelji ovog naselja, a ne samo njihova okolina.

  – Pošto je paljenje bakra zabranjeno, a paljeni bakar vredi više, naše komšije ga pale za firme, koje od njih za male pare dobijaju čist bakar, aluminijum i gvožđe – tvrdi Jelena D. iz inicijative. – To rade u improvizovanim bunkerima u zemlji, nakon čega je celo naselje izloženo otrovnim isparenjima. Šleperi firme „Sek-si“, koja se bavi sekundarnim sirovinama, nekoliko puta su dolazili i istovarali pune prikolice.

  Vlasnik pomenute firme iz Železnika kaže, za „Novosti“, da su radnici njegove firme bili na spornoj adresi, ali samo da bi otkupili gvožđe.

  Stanovnici ovog romskog naselja potvrđuju da su pre nekoliko meseci „neka“ preduzeća dovozila bakar, gumu i gvožđe „pojedinim“ od ukupno 70 porodica u naselju.

  – Pre nekoliko meseci neki od nas su odlazili unutar šume i palili bakar, koji su onda prodavali skuplje, da zarade novac za hranu. Snalazimo se, mnogo teško živimo, nemamo struju ni vodu – kaže jedan od stanovnika romskog naselja. – Sada to više niko ne sme da radi. Ipak, čim zapalimo neka drva da se zagrejemo, komšije nas prijavljuju. Misle da opet palimo bakar, gume i kablove. To je bilo ranije. A, otkad nas komunalna policija obilazi, paljenje je prestalo – tvrdi stanovnik ovog naselja.

  IZLOŽENI OPASNIM ISPARENJIMA

  PALJENJE sirovina opasno je, kako zbog isparenja, tako i zbog bezbednosti žitelja ovog naselja.

  – Dete iz naselja u Ulici maršala Tolbuhina upalo je u njihov improvizovani bunker za topljenje i ostalo bez dela prstiju – tvrdi Jelena D. – Zaista jezivo, i neko bi takvo eksploatisanje trebalo što pre da spreči.

  A. Vasić, Večernje Novosti

  POSTAVI ODGOVOR

  *