Роскосмос: Пилотирани летови на Месец главни циљ

Руска агенција за истраживање свемира Роскосмос не планира летове на Марс у наредних 10 до 15 година, већ разматра пилотиране мисије на површину Месеца као свој главни задатак, изјавио је заменик директора те агенције Сергеј Савељев.

0

Иако имају различите циљеве, то не смета Роскосмосу и Америчкој агенцији за истраживање свемира (Наса) да воде преговоре о формирању заједничких пројеката, рекао је Савељев на авио-космичком салону „ЛААД 2017“ у Бразилу у интервјуу за РИА Новости.

Међународна космичка станица у орбити, ухваћена испред Месеца
Међународна космичка станица у орбити, ухваћена испред Месеца

„Док је с једне стране главни задатак америчке агенције Наса освајање далеког свемира и реализација пилотираних експедиција на Марс, у плановима руског Роскосмоса летови ка Марсу не разматрају се као циљ у наредних 10 до 15 година. Руски научници раде на стратегији и концепцији реализације пилотираних мисија на површину Месеца“, рекао је Савељев, преноси Спутњик.

Савељев је рекао да ће Роскосмос почети да поставља станице и предајнике за свој глобални навигациони систем „Глонас“ (GLONASS) у више од 30 држава.

Заменик директора државне корпорације Роскосмос задужен за међународну делатност навео је да се до 2020. године не планира слање туриста на руски део Међународне космичке станице.

БЕТА

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*