РПЦ оптужила Фанар да лаже тврдећи да Кијевску митрополију никада није препустио Москви

0

ЦАРИГРАДСКА патријаршија објавила је текст од 29 страница под насловом „Васељенски трон и црква Украјине“ којим је покушала да оправда своју намеру да украјинским расколницима да аутокефалност.

Већ у уводу текста одбацила је „главни аргумент противника аутокефалности“ да је Украјина канонска територија Москвоске патријаршије.

У наставку је навела – тврдећи да да се ослања на званичне документе, сачуване или реконструисане не само од стране грчких него и руских научника – да Цариградска патријаршија никада није дала сагласност да Кијевска митрополија уђе у састав Московске патријаршије (Руске прасовлавне цркве).

Заменик председника одељења Московске патријаршије за спољне црквене везе – Николај Балашов – саопштио је да се Цариградска патријаршија служи непоузданим подацима о историјату цркве у Украјини и намерава да на основу њих донесе „одлуку од огромног значаја“.

. Балашов је истовремено открио да је руски патријарх Кирил патријарху Вартоломеју 31. августа предложио да се научници и црквени великодостојници са обе стране позабаве укључивањем 1686-те године Кијевске митрополије у састав Московске патријаршије.

Балашов је нагласио да су сви документи о том догађају у Москви брижљиво изучени и навео:

„Представници Цариградске патријаршије, па и сам патријарх Вартоломеј, покушавају да тврде да је Московска патријаршија 1686-те добила само право да привремено рукополаже кијевске митрополите. Документи, међутим, сведоче да се није радило ни о привременом преносу права нити о ограниченој јурисдикцији Московске патријаршије“.

Члан Библијско-богословске комисије Мосаковске патријаршије – Николај Новиков – указао је и на некоректност тврдњи из Цариградске патријаршије да она Москви никада није препустила Украјинску цркву.

Подсетио је Цариградску патријаршију да раније Украјинска црква није ни постојала и да је створена тек у оквирима Руске православне цркве. Па нагласио:

„Руској цркви је предата Кијевска митрополија“.

Када се `сабере` све што су изнели Балашов и Новиков – јасно је да Руска православна црква оптужује Фанар да лаже.

И манипулише…

Fakti

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*