RT: Počelo snimanje insceniranog hemijskog napada u Idlibu – Moskva

0

Izvor: Vostok / RT

Snimci, koji bi trebalo da posluže kao dokaz da je vlada Sirije izvršila napad hemijskim oružjem u Idlibu u Siriji, do kraja dana će biti dostavljeni svetskim medijma, tvrdi ruska vojska.

Nekoliko televizijskih kanala na Bliskom istoku i lokalni ogranak vodećeg američkog kanala za vesti poslat je u grad Džišr al Šugur u provinciji Idlib kako bi napravili snimke potrebne za provokaciju, navodi se u saopštenju Ruskog centra za pomirenje u Siriji. U saopštenju se navodi da su podaci došli od lokalnih stanovnika Džišr al Šugura.

„Svi snimci inscenirane provokacije u Džišr al Šuguru treba da budu dostavljeni u redakcije televizijskih kanala koji će ih emitovati nakon objavljivanja na društvenim medijima“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da su islamističkoj grupi dostavljena dva kanistera „hemikalija zasnovanih na hloru“ u tu svrhu.

Ruska vojska saopštila je da će snimci uključivati scene pripadnika „Beliš šlemova“ koji će „spasavati“ žrtve hemijskog napada na Damasku.

Moskva je više puta upozoravala da se u Idlibu priprema inscenirani napad hemijskim oružjem, a čime bi se SAD i njihovi saveznici opravdali za napad na sirijske snage. Visoki američki zvaničnici su zapretili Damasku odmazdom ako bude koristio hemijsko oružje u Idlibu, te su čak unapred optužli Damask za evntualni napad.

POSTAVI ODGOVOR

*