РТС гори а Бајић се чешља – Човек који је успео да живи од села!

2

Од времена покојног Тијанића када се Радош успео увалити на РТС па до данас, породица Бајић са својом фирмом „CONTRAST STUDIOS d.o.o.“ извукла је од РТС претплатника на стотине хиљада евра за своје тв серије.

Радош пише сценарија, син Недељко врши продукцију, ћерка Јелена режира, а и за зета Предрага се нађе по нешто, рецимо да буде директор фотографије.

Велики предузетник Радош Бајић је тако од својих копродуцентских уговора са РТС- ом обезбедио себе и своју фамилију барем док се и последњи српски сељак не пресели у Београд. Овој лукавој сељачини је пошло за руком да се годинама додворава свим претходним режимима и да извлачи паре из РТС-а. Лично му је бивши председник Тадић долазио на снимање а својевремено је Радош давао подршку Тадићевој странци током изборне кампање. Истина, сељак се мало уплашио када је дошло до промене власти и када су његови ментори пали као зрела крушка, па је мало уценама мало шлихтањем покушао да се улагује и новој СНС власти. Мада, како ствари стоје на РТС-у и да жути тамо и даље ведре и облаче те да је Радош несметано наставио да глоби „наш“ јавни сервис, ово шлихтање му уопште није било потребно.

„Контраст Студио“ породице Бајић је инкасирао из државног буџета око 2,3 милиона евра за серије, које од како је РТС-а, имају најмању гледаност. О квалитету и значају за културу тих серија је излишно говорити. Карикирано село и сељаштво у серији „Село гори а баба се чешља“ које реално не постоји нигде у Србији, са све уџерицама и масним, прљавим и одрпанима сељацима, који изгледају као благо ретардиране сподобе, чијем се мучеништву не назире краја, требало би да представља врхунац културног достигнућа РТС-а.

Радош као каква баба нарикача плаче ето за тим и таквим селом, уместо да сними неки афирмативни серијал о успешним повратницима на село којих није мали број, а којих има и међу својим угледним колегама глумцима. Истовремено док запомаже над пропалим српским селом, и сам Радош је побегао из таквог једног и није му сметало да своју децу школује у Лондону а он лично да се обогати на продаји магле РТС-овим претплатницима, који сваким месечним рачуном за струју намирију породичне потребе Радоша Бајића.

rados-bajic

Серијал „Равна гора“ је крајње искривио историјске чињенице а четнике приказао ништа боље од Булајићевих пропагандних комунистичких филмова чија је звезда својевремено био управо млађани Радош. Четници су приказани као силоватељи и кољачи, а у шуму су случајно залутали. Дража, кога је сав тадашњи слободољубиви свет славио као првог герилца у окупираној Европи, је приказан као неки смотанко који се сваког часа може саплести и упуцати сам себе. „Равна гора“ је по тврдњи Савета за борбу против корупције невиђени филмски дебакл, који је од уложених 900 000 евра успео да отплати тј заради свега 270 000. Што у преводу значи да је губитак овог серијала 620 000 евра о трошку претплатника РТС-а а на радост Радоша. По мишљењу Савета, комплетно финансијско пословање РТС је нетранспарентно, а сарадња са Бајићевим „Kонтрастом“ представља само један у низу нетранспарентних уговора.

Радош се од РТС-а баш намлатио пара:

– Серија „Равна гора“ (уговор од 25. 6. 2012) – учешће РТС 900.000 евра (нето) или 1.080.000 евра (бруто)

– Филм „За краља и отаџбину“ (уговори од 16. 5. 2014. и 25. 8. 2014) – учешће РТС 135.920 евра (нето) или 163.104 евра (бруто); маркетинг – 20.250 евра (нето) или 24.300 евра (бруто)

– Филм и серија „Лед“ (уговор од 15. 8. 2011) – учешће РТС 200.000 евра (нето) или 240.000 евра (бруто)

– Новогодишња емисија (уговор од 28. 12. 2011) – учешће РТС 70.052 евра (нето) или 82.661 евро (бруто)

Укупно: 1.326.222 € (нето) или 1.590.065 € (бруто)

Шта после свега рећи. Радош је заправо једини човек у Србији који успешно живи од села и сељаштва а да при том нити оре нити копа нити се брине за сетву и жетву.

Патриот