РУДОЛФ: Алија Изетбеговић је био тврди исламиста

0

Први председник БиХ Алија Изетбеговић је одавао утисак добрице, а иза кулиса је био тврди исламиста, рекао је академик Даворин Рудолф на промоцији књиге „Друга страна Рубикона, политичка стратегија Алије Изетбеговића“.

Аутор овог рукописа, Мирослав Туђман рекао је да се није бавио процесом против Хрвата из БиХ који се води у Хагу, али да књига доказује колико је тај процес бесмислен.

„Изетбеговић је измислио поделу БиХ између Туђмана и Милошевића и био је непоштен према друга два народа и неискрен према међународној заједници“, рекао је академик Иван Аралица.

Његов колега Анте Назор је рекао да Туђманова књига доприноси да се научно утврди шта се догађало у БиХ, пренео је загребачки Јутарњи лист.

Иначе, ова књига и изјаве Мирослава Туђмана, да је Алија Изетбеговић одговоран за то што је због великог броја муџахедина током рата у БиХ, та држава постала претња по безбедност од тероризма у целој Европи, изазвала је тензије између аутора и Алијиног сина, Бакира Изетбеговића.

Изетбеговић млађи је оптужио Мирослава Туђмана да је одговоран за долазак муџахедина у БиХ с обзиром на то да је тада био шеф хрватске тајне службе, а да су муџахедини у БиХ улазили преко Хрватске.

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*