Румен Радев: Од НАТО генерала до Председника који се окреће Русији!

Нови Председник Бугарске је некадашњи Командант Ратног ваздухопловства ове земље

1

Како јављају медији, нови Председник Бугарске је Румен Радев, који је у другом кругу избора освојио близу 60% гласова.

Радев је своју кампању заснивао на антимигрантској реторици и на обећању да ће остварити ближе односе са Москвом. Он је иначе наступио као независни кандидат, али је добио подршку бугарских социјалиста.3a22c9f8452ad9d809425e3cb606676fc774331dИначе, јавности је мало познато да је Румен Радев, пре него што се укључио у политику, био пилот ловац бугарског РВ и командант тог најелитнијег вида војске. 

Он је током претходне две године јавно указивао на дубиозу у којој се налази бугарско РВ и ПВО, првенствено због недостатка авиона и резервних делова, те немогућности адекватне заштите ваздушног простора ове земље.Иако су бугарски политичари лаконски „налазили“ решење у чињеници да је Бугарска чланица НАТО пакта и да у недостатку сопствених ваздухопловних потенцијала улогу заштите ваздушног простора могу да преузму најближи НАТО савезници из Турске или Грчке, тадашњи командант РВ генерал Радев се више пута јавно успротивио томе, говорећи да је такво што понижење како за бугарске пилоте и РВ, тако и за саму Бугарску као независну земљу.

Јавно се противећи санкцијама које је његова земља увела Русији, указивао је да због њих већ дуже време стање у бугарском РВ није сјајно, те да је због недостатка резервних делова из Русије, онемогућено одржавање и ремонт 16 ловачких авиона МиГ-29 које Бугарска поседује.045649Критикујући потезе политичара који су своје занимање за стање у бугарској војној авијацији завршавали са сликањем и обећањима, након споразума са НАТО који је Бугарска постигла ове године о заштити ваздушног простора који ће спроводити РВ Пољске, Радев је поднео оставку!

Том приликом је изјавио да је постигнути споразум са НАТО веће понижење од тзв. Нејског уговора, када је 1919. године Бугарска проглашена савезником Немачке у Првом светском рату и због тога изгубила 10% своје територије, морала да ограничи своје војне потенцијале и плаћа ратне репарације!

Иако је функција Председника у Бугарској углавном церемонијалног карактера, чињеница да се он бира на непосредним изборима ипак шефу државе даје велики утицај и ауторитет.

Председник Бугарске руководи оружаним снагама, именује амбасадоре и шефове обавештајних и безбедносних служби, потписује међународне уговоре и може да стави вето на законе.

Избор Радева за Председника Бугарске је већ „упалио црвену лампицу“ у Монсу и Бриселу. Челници НАТО и ЕУ са пажњом ишчекују прве кораке бившег генерала на челу Бугарске, који је због свог противљења сарадњи са НАТО поднео оставку на место команданта РВ, противио се ЕУ санкцијама Русији, подржао анексију Крима, а током предизборне кампање за Председника најавио окретање Русији!

120319-f-uq244-141Румен Радев је рођен 18. јуна 1963. године у Димитровграду. Завршио је математичку Гимназију и Ваздухопловну војну академију. У САД је завршио специјализацију 1992. године, као и Командно штабну академију бугарске војске. На америчком Ваздухопловном Максвел колеџу је стекао степен мастера, док је из области статегије ваздушне борбе и употребе ловачке авијације стекао звање доктора војних наука. У бугарском РВ је поред школских авиона, летео све ловце закључно са МиГ-29. Током школовања у САД, летео је и на Ф-15, Ф-16, Ф-18, а у склопу НАТО снага у Европи и на Еурофајтеру и Грипену. Остварио је 1400 сати налета и један је од најбољих светских пилота на руском ловцу МиГ-29. Од 10. августа 2016. године је указом тадашњег Председника Бугарске смењен са места Команданта бугарског РВ и ПВО и пензионисан у чину генерал мајора авијације.

ПАТРИОТ

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*