Румуни нам прете ветом због Влаха!

0

Бивши председник суседне земље, Трајан Басеску, најављује блокаду Србије на путу ка Европској унији. Главна тачка спорења Београда и Букурешта су Власи, које наш сусед сматра Румунима, а Србија – специфичном мањином

Суседи Србије имају дугачку листу услова за чланство наше земље у ЕУ, а последња претња блокадом европског пута стиже из Румуније. Бивши председник ове земље Трајан Басеску поручио је да би Букурешт могао да стави вето на прикључење Србије ЕУ, и то због кршења права румунске мањине.

Басеску, који је и председник десничарског Покрета народ, запретио је да би Румунија, уколико Србија не буде у потпуности поштовала билатерални споразум о заштити права румунске мањине, могла да не ратификује прикључење наше земље Унији и након завршетка претприступних преговора.

Главна тачка спорења Београда и Букурешта су Власи, које наш сусед сматра Румунима, а Србија – специфичном мањином.

Шефица нашег преговарачког тима са ЕУ Тања Мишчевић каже за „Новости“ да није тајна да Румунија, Бугарска и Хрватска имају одређена очекивања од Србије на европском путу, али да нема аргумената за озбиљније претње да ће наш процес европских интеграција бити закочен:

– Србија је донела Акциони план за мањине, који је био услов за поглавља 23 и 24, о правосуђу и владавини права. Са тим планом сагласила се и Румунија, па не видим никакву потребу да се улаже било какав вето.

Мисија Европске комисија која процењује шта је урађено у поглављима 23 и 24, требало би да дође у Београд у септембру.

Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*