РУМУНСKИ ПРЕМИЈЕР: Ако се овде завијори мађарска застава, ЗАВИЈОРИЋЕ СЕ И МАЂАРИ!

0

Мађарска је данас позвала амбасадора Румуније у Букурешту како би изразила незадовољство изјавом румунског премијера Михаја Тудосеа у којима је он наизглед физички претио етничким Мађарима који у Румунији траже аутономију, преноси Ројтерс

Наводи се да је Тудосе реаговао на резолуцију коју су потписале политичке групације етничких Мађара и у којој се позива на аутономију у делу Румуније где они чине значајан део популације.

– Поручио сам им да, уколико се застава Секеља (Сзеклерс) завијори изнад тамошњих институција, они ће се завијорити уз ту заставу. Аутономија за Секеље не долази у обзир. Једно је док они певају у свом дворишту, али су ствари из правног угла веома јасне – казао је Тудосе приватној румунској телевизији Реалитатеа.

Ројтерс наводи да Секељи чини велики део популације етничких Мађара који живе у румунском региону Трансилванија.

удосе је изјаву додатно појачао поруком коју је синоћ објавио на Фејсбуку, не помињући притом телевизијски интервју.

– Kао Румун и премијер, одбијам било какав дијалог који се тиче аутономије дела Румуније. То би било супротно уставу ове земље који од првог реда (реченице) гарантује јединство и недељивост румунске државе – навео је Тудосе на овој друштвеној мрежи.

Ројтерс наводи да је званична Будимпешта подржавала тежње за аутономијом етничких Мађара и да су мађарски политичари бесно реаговали на речи председника румунске владе.

МТИ преноси да је министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто данас казао да су Тудосеови „коментари у којима он практично прети представницима… једне националне заједнице погубљењем у потпуности неприхватљиви“ и да румунски премијер мора да „смири ситуацију“.

Ројтерс подсећа да је мађарски премијер Виктор Орбан, који ће на парламентарним изборима 8. априла покушати да освоји нови мандат, доделио држављанство Мађарске етничким Мађарима у суседним државама убрзо након што је преузео власт 2010. године.

АП наводи да се права око 1,2 милиона етничких Мађара у Румунији, укључујући око 700.000 Секеља у источној Трансилванији, већ деценијама налазе у центру политичких сукоба две земље.

 

 

Интермагазин

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*