Рус који је победио Дизнија: Kако су „Маша и Медвед“ постали планетарни хит

0

Василиј Богатирјов, композитор музике и један од твораца цртаног хита, говори о настанку цртаћа који има милијарде прегледа на YоуТубе

Један од најбољих извозних производа Русије данас је цртани филм „Маша и Медвед“. Цртани филм се емитује у преко 120 земаља, прегледи на порталу YоуТубе мере се милијардама. Василиј Богатирјов, композитор музике и један од твораца цртаног хита, говори о настанку пројекта.

„Никада нисам помислио да ће овај цртани филм постати популаран широм света. Пошто је био веома скуп пројекат, три године је био пред затварањем. Уложени новац се није враћао. Постепено је све почело да добија на популарности“, каже Богатирјов.

Kолико времена треба да се заврши једна епизода и музика за њу?

Један серијал се ради шест месеци. Музика се саставља и снима на потпуно различите начине. Просечно две-три недеље за једну епизоду. Али када у епизоди постоји песма, прво се компонује песма, а затим се направи епизода.

Симфонијски оркестри широм света уврстили су ваше нумере из цртаног филма у своје репертоаре.

Често видим на сајту YоуТубе како се певају моје песме широм света. Чак и у школама. Ово је најбоља награда за мене као композитора. Иако је сам цртани филм добио више од 50 награда, ја још немам ниједну.

Kако објаснити популарност овог цртаног филма?

Повезивање девојчице и огромног доброг медведа. У цртаном филму нема дијалога и све се заснива на акцији и музици. Због тога цртани филм није ограничен по узрасту. Интересантан је свима. Покушајте само да искључите звук и гледате неку серију без музике. Осетићете оно што ја осећам сваки пут, неку врсту страха и одговорности. А шта ако не успе? Или понестане мелодија?

Kо су ваши музички узори? Чини ми се да неке од песама садрже и елементе традиционалне руске музике?

ABBA, Queen, Def Leppard, Deep Purple, Џорџ Мајкл, Мајкл Џексон… Волим класику и Френка Синатру. Све то је део Машиних песама.

 

 

Недељник

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*